Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Smarta surfplattor ger råd vid hjärtsvikt

Publicerad: 20 februari 2013, 09:26

Surfplattor som känner av farlig viktuppgång och ger goda råd. Det ska hjärtsviktspatienter i Stockholm få testa. Att varningar om extrakilon bara skickas till sjukhuset gjorde nämligen ingen större nytta.


En viktuppgång på bara ett par kilo är ett tecken på att hjärtsvikts­patienter samlat på sig vatten, och därmed försämrats i sin sjukdom.

Nu ska ett pilotprojekt vid tre sjukhus i Stockholm testa om surfplattor kan hjälpa till att upptäcka farliga extrakilon så att åtgärder kan sättas in i tid.

Inledningsvis ska 80 hjärtsvikts­patienter lottas till att antingen få en surfplatta eller ingå i en kontrollgrupp.

De som får surfplattor ska ha en våg i hemmet som skickar information till surfplattan. Om plattan märker att vikten gått upp ger den råd om livsstilsförändringar och behandling, till exempel att ta en extra tablett vätskedrivande medicin. Om läget verkar mer akut uppmanar den patienten att kontakta sjukvården.

– På detta vis tar vi vara på att patienterna vill vara aktiva, vilket vi sett i tidigare studier, säger Patrik Lyngå, sjuksköterska på Södersjukhuset.

I höstas disputerade han på en avhandling om hur tekniska lösningar kan bidra till att hjärtsvikts­patienter sköter om sig själva bättre.

I en av studierna uppmanades­ patienter att väga sig dagligen på en våg som via telefonjacket skickade information till sjukhuset. Syftet var främst att se om ­systemet minskade inläggningar – men där sågs ingen skillnad mellan dem som lottades till viktövervakning eller kontrollgrupp.

Däremot verkade fler väga sig varje dag när vikten rapporterades direkt till sjukhuset.

– Dessutom uppfattade många att de var omhändertagna, de kände sig säkrare. ”Det är någon i andra änden som ser en, och om något går fel så får jag hjälp”, sade en patient, berättar Patrik Lyngå.

Studien påbörjades år 2006 och sedan dess har tekniken utvecklats enormt.

– Då fanns ingen möjlighet till interaktivitet och feedback. Ny smart teknik gör att vi har mycket större möjligheter att lägga mer ansvar hos patienten, säger Patrik Lyngå.

Tanken med surfplattorna är främst att se om patienterna blir mer delaktiga i vården, till exempel genom att bli bättre på att väga sig, skatta sina symtom, ta sina ­mediciner och motionera. Och att se hur det i sin tur påverkar ­livskvaliteten.

En grundidé är att allt ska ske på patientens villkor.

– Men kostnaderna ska inte öka för sjukvården, betonar Patrik Lyngå.

I ett annat projekt planerar han och hans kollegor att utveckla en mobilapp för hjärtsvikt, där ­patienten ska kunna lägga in uppgifter­ om hur de mår, blodtryck och vikt.

Vid behov ska informationen kunna skickas till en sjuksköterska för snabb bedömning av om någon åtgärd behövs.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News