Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Smärtmedel ökar risk för död efter hjärtinfarkt

Publicerad: 14 november 2005, 09:24

AHA 2005. Risken att dö efter hjärtinfarkt flerfaldigas vid behandling med flera olika smärtläkemedel, åtminstone i höga doser. Det visar en studie som presenterades på American Heart Associations stora hjärtläkarkongress i Dallas, USA, i går.


På senare år har bevisen vuxit för att selektiva cox 2-hämmare, coxiber, ökar risken för hjärtinfarkt och död i hjärtsjukdomar. Nu har forskare från Bispebjergs universitetssjukhus i Köpenhamn, Danmark, undersökt hur både coxiber och andra så kallade NSAID-läkemedel påverkar patienter som använder smärtmedicinerna efter en första hjärtinfarkt.

Forskarna studerade data ur det danska patientregistret för närmare 60 000 patienter som skrevs ut efter en akut hjärtinfarkt åren 1995 till 2002. Uppgifter om patienterna fick coxiber eller andra NSAID förskrivna efter utskrivningen, och i vilka doser, samlades in.

Det visade sig att 5,2 procent behandlades med rofecoxib (Vioxx), 4,3 procent med celecoxib (Celebra), 10,6 procent med diklofenak som i Voltaren och 12,7 procent behandlades med andra NSAID-läkemedel. 17,5 procent fick ibuprofen, som i exempelvis Ipren.

Patienter som fick behandling med ovanstående smärtläkemedel hade högre risk att dö under tiden som behandlingen pågick, än de som inte fick coxiber eller andra NSAID. Enligt forskarna var risken slående mycket högre för dem som använde smärtläkemedlen i höga doser.

För dem som tog 25 milligram rofecoxib per dag var risken fem gånger förhöjd och 200 milligram celecoxib om dagen mer än fyrfaldigade risken. 100 gram diklofenak om dagen ökade risken med 3,76 gånger, och andra NSAID med 22 procent. Ibuprofen i en dos på minst 1200 milligram om dagen fördubblade nästan hjärtrisken.

Något som förvånade forskarna var att risken för en andra hjärtinfarkt inte ökade med något av läkemedlen ens i höga doser. De går nu vidare med att analysera dödsorsakerna hos patienterna.

Användningen av acetylsalisylsyra, som har positiva effekter efter hjärtinfarkt, undersöktes inte i studien.

Forskarna uppmanar hjärtpatienter som använder de undersökta smärtläkemedlen att ta kontakt med sina läkare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev