Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

SMS gjorde att fler fick hjärt-lungräddning

Publicerad: 10 juni 2015, 21:00

Överlevnaden efter hjärtstopp är fördubblad hos patienter som får hjärt-lungräddning, HLR, innan ambulansen anländer. Och SMS-meddelanden till presumtiva livräddare ökar andelen patienter som får sådan HLR.


Ämnen i artikeln:

HjärtstoppKarolinska institutetSödersjukhusetAkutsjukvård

Det visar två svenska studier i New England Journal of Medicine.

– Tidigare har det faktiskt varit ifrågasatt om behandling med hjärt-lungräddning innan tränad sjukvårdspersonal kommer till platsen verkligen gör någon nytta. Men att så är fallet tycker jag att vi i stort sett har bevisat nu i vår ena studie, säger Jacob Hollenberg, hjärtläkare på Södersjukhuset i Stockholm och forskningsledare vid hjärtstoppscentrum på Karolinska institutet.

I undersökningen har han och hans kollegor analyserat över 30 000 bevittnade fall av hjärtstopp i Sverige från och med 1990 till och med 2011.

I de runt hälften av fallen där lekmän satte in HLR var 30-dagarsöverlevnaden 10,5 procent, jämfört med 4,0 procent där man inte gav hjärt-lungräddning.

När forskarna tagit hänsyn till olika bakgrundsfaktorer motsvarade det en 2,15 gånger ökad chans att överleva i fallen där HLR genomfördes. Jacob Hollenberg konstaterar att det resultatet ligger i linje med annan forskning på området.

– Det som utmärker vår studie är att den är mycket stor och spänner över tre decennier och att vi kontrollerat för väldigt många bakgrundsfaktorer. Sedan kan vi inte helt säkert fastslå orsakssambandet eftersom studien inte är randomiserad, men detta är nog så nära sanningen vi kan nå, säger han och tillägger:

– Vår studie pekar också på nyttan av den stora insats som gjorts för att utbilda runt tre miljoner svenskar i HLR. Vi ser en koppling mellan antalet personer som fått utbildning i HLR och antalet genomförda livräddningsförsök och i slutändan antalen personer som överlever.

Den andra studien är en utvärdering av projektet SMS-livräddare i Stockholm, där personer som tränats i HLR får ett SMS från larmcentralen om de befinner sig inom 500 meter från ett misstänkt hjärtstopp.

Andelen patienter som fick HLR innan ambulans, polis eller brandkår kom till platsen var 62 procent vid hjärtstoppsfall där systemet lottats till att aktiveras. Motsvarande siffra i kontrollgruppen där systemet inte aktiverades var 48 procent.

– Vi tycker att resultatet är slående. Det finns ingen intervention som på så kort tid ökat andelen patienter som får hjärt-lungräddning med så stor marginal, säger Mattias Ringh, hjärtläkare vid Södersjukhuset och försteförfattare till studien.

Han poängterar att studien, som omfattade 667 fall av hjärtstopp, var för liten att visa en effekt på överlevnaden.

– Men vi tror ju så klart att SMS-livräddningen bidrar till att rädda liv. Flera andra landsting och regioner i Sverige är också på gång att införa systemet. Vårt nästa steg är att hjälpa våra SMS-livräddare att hitta hjärtstartare i närheten, säger Mattias Ringh.

Bakom de bägge studierna står delvis samma forskare vid Karolinska institutet, förutom ovan nämnda även bland andra Ingela Hasselqvist-Ax, Mårten Rosenqvist, Leif Svensson, Per Nordberg, Martin Jonsson och Gabriel Riva.

Studien om överlevnaden efter hjärt-lungräddning av lekmän är genomförd i samarbete med bland andra Johan Herlitz vid Högskolan i Borås.

Läs abstract studierna:

Ingela Hasselqvist-Ax med flera. Early Cardiopulmonary Resuscitation in Out-of-Hospital Cardiac Arrest. New England Journal of Medicine 2015; 372: 2 307–15.
Mattias Ringh med flera. Mobile-Phone Dispatch of Laypersons for CPR in Out-of-Hospital Cardiac Arrest. New England Journal of Medicine 2015; 372: 2 316–25.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev