Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Sms vid hjärtstopp kan rädda liv

Publicerad: 13 Februari 2007, 14:46

Om SOS Alarm kan skicka ut ett sms till personer utbildade i hjärt-lungräddning, kan personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp snabbare få hjälp. Tester som genomförts i Stockholm har gett gott resultat.


Det är de ansvariga vid Stockholms hjärtstoppscenter på Södersjukhuset i Stockholm som hoppas att ett system med sms-larm kan bli verklighet inom ett år.

– Tanken är att koppla personer som är utbildade i hjärt-lungräddning till ett sms-abonnemang. Om de befinner sig i närheten av olycksplatsen får de ett sms, kan bege sig till den drabbade och ge hjärt-lungräddning i väntan på ambulans, säger Mårten Rosenqvist, professor i kardiologi, i ett pressmeddelande.

Enligt Mårten Rosenqvist är överlevnaden i Sverige vid ett plötsligt hjärtstopp dålig jämfört med många andra länder. Här överlever i dag 6 procent av dem som drabbas av hjärtstopp utanför sjukhus, i Nederländerna och Norge ligger överlevnaden på 17-20 procent.

­- Genom att utnyttja mobiltelefonins möjligheter hoppas vi att minst 10 procent överlever ett hjärtstopp utanför sjukhus, säger Mårten Rosenqvist.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev