fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Snabb trombolys gav bättre effekt

Publicerad: 7 augusti 2014, 12:31

En ny metaanalys pekar på att trombolys inom fyra och en halv timmar efter stroke minskar risk för funktionsnedsättning. Analysen pekar också på att äldre har nytta av behandling.


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om en metaanalys som pekar på att äldre personer har lika stor nytta av trombolys som yngre personer. Nu kommer en till liknande metaanalys som pekar på att trombolys har gynnsam effekt för personer över 80 år.

Effekten av behandlingen var i analysen också bättre ju tidigare den sattes in.

– Fortfarande kommer de flesta strokepatienter i dag för sent till sjukhus och handläggningen inom sjukhusen tar ofta alldeles för lång tid. Denna fördröjning orsakar onödiga skador, säger Nils Wahlgren, professor vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom analysen, i ett pressmeddelande.

Rönen som pekar på att trombolys inom 4,5 efter insjuknande är inte nya, men enligt Lancet där artikeln publiceras är det här den största analysen som har gjorts med det läkemedlet alteplas som används vid trombolys.

Metaanlysen omfattar nio randomiserade studier där det alteplas har använts. Sammantaget ingår data från 6 750 patienter i analysen.

De patienter som fick trombolys hade i studien 10 procent större chans att överleva utan att drabbas av någon funktionsnedsättning om de fick läkemedlet inom tre timmar efter stroke.

I ett tidigt skede efter stroke var dock risken för blödningar.

Läs hela studien:

Emberson med flera. Effect of treatment delay, age, and stroke severity on the effects of intravenous thrombolysis with alteplase for acute ischaemic stroke: a meta-analysis of individual patient data from randomised trials. Lancet. Publicerad online 6 augusti 2014.

Relaterat material

Asplund: Ny metaanalys rätar ut frågetecken om trombolys

Snabbare insatser efter stroke i Uppsala

Svenska sjukhus ger trombolys snabbare

Tragedi att äldre sällan får trombolys

Trombolys hjälper även äldre

Annan trombolys var bra vid stroke

Fler patienter kan få tillgång till trombolys 

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev