Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Snabbt ätande leder till övervikt

Publicerad: 22 oktober 2008, 14:04

Snabbt ätande leder till övervikt

Den som äter tills han eller hon blir mätt och dessutom äter snabb löper ökad risk för att bli överviktig, visar en ny studie.


Studien som publicerats online i tidskriften British Medical Journal visar på ett tydligt samband mellan att äta sig mätt och att äta snabbt å ena sidan och övervikt å den andra sidan.

Studien är utförd av forskare från flera japanska universitet, bland annat i Osaka och Tokyo. Den bygger på enkäter med sammanlagt 3 287 japaner i åldrarna 30 till 69 år. 51 procent av männen och 58 procent av kvinnorna uppgav själva att de åt tills de blev mätta. Något färre, 46 procent av männen och 36 procent av kvinnorna, uppgav också att de åt snabbt.

Sannolikheten att en person som både åt snabbt och åt tills han eller hon var mätt också var överviktig var trefaldigad jämfört med en person som varken åt snabbt eller för att bli mätt.

Resultaten är ytterligare ett exempel på att ätbeteendet har stor betydelse för risken att utveckla övervikt, konstaterar forskarna Elizabeth Denney-Wilson och Karen J Campbell från Australien i en kommentar till studien.

British Medical Journal, publicerad online den 21 oktober 2008

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev