Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Snabbverkande läkemedel alternativ vid förmaksflimmer

Publicerad: 6 september 2010, 11:19

Läkemedlet Brinavess utmanar elkonvertering som rutinmetod för att återställa hjärtrytmen vid akuta episoder av förmaksflimmer.


Ämnen i artikeln:

FörmaksflimmerLäkemedel

Den i Sverige hittills helt dominerande metoden för att konvertera akuta episoder av förmaksflimmer är med hjälp av en elektrisk stöt från en defibrillator, så kallad elkonvertering.

Men i förra veckan godkände EU-kommisionen det nya läkemedlet Brinavess (vernakalant) för farmakologisk konvertering av förmaksflimmer.

Läkemedlet, som ges via infusion, återställer rytmen hos runt hälften av patienterna efter 1,5 timme. I många fall uppnås sinusrytm redan efter tio minuter.

Vid elkonvertering uppnås motsvarande effekt hos 90 procent av patienterna men då måste patienterna först fasta i fyra timmar och sedan sövas.

Den snabba effekten och den smidigare behandlingsproceduren gör nu att Brinavess kan komma att utmana elkonvertering som rutinmetod. Det tror Mårten Rosenqvist, professor och överläkare vid Södersjukhuset i Stockholm.

– De läkemedel som tidigare har funnits godkända i Sverige för farmakologisk konvertering kan i sällsynta fall ge livshotande biverkningar. Därför har metoden i praktiken mycket sällan använts här. Men Brinavess öppnar nya möjligheter, säger Mårten Rosenqvist.

Han har inte deltagit i studierna bakom godkännandet av det nya läkemedlet.

Brinavess är det första läkemedlet i en ny klass av rytmdämpande läkemedel som framför allt påverkar hjärtats förmak.

Indikationen som nu godkänts av EU-kommissionen är snabb konvertering av nyligen debuterat förmaksflimmer till sinusrytm hos vuxna patienter. Förmaksflimret får inte ha pågått längre än sju dagar hos patienter som inte genomgått hjärtkirurgi och inte längre än tre dagar hos patienter som genomgått sådan kirurgi.

– I första hand tror jag att läkemedlet kan bli aktuellt för patienter som söker akut med  besvär av förmaksflimmer, där flimret varat högst 1–1,5 dygn, säger Mårten Rosenqvist.

Brinavess är kontraindicerat vid bland annat svår hjärtsvikt. De vanligaste biverkningarna är smakstörningar, nysningar och domningar.

Ämnen i artikeln:

FörmaksflimmerLäkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev