Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Snarkande män hade högre hjärtrisk

Publicerad: 18 mars 2005, 12:26

Svåra besvär med snarkning ger en signifikant ökad risk för hjärt-kärlhändelser hos män. En risk som dock kan minskas med hjälp av CPAP. Det visar en spansk studie som publiceras i veckans nummer av tidskriften Lancet.


Forskarna som arbetar vid Hospital Universitario Miguel Servet, Zaragoza, Spanien, utförde en studie med cirka 1 400 snarkande män som kom till en sömnklinik. Syftet var att undersöka förekomsten av hjärt-kärlhändelser bland dessa.

Deltagarna följdes under tio år i genomsnitt.

Obehandlade patienter med svåra problem med snarkning hade en ökad risk att drabbas av både dödliga och icke dödliga hjärt-kärlhändelser, jämfört med personer som hade måttliga snarkproblem.

Patienter med obehandlad svår obstruktiv sömnapné, eller hypopné, hade ökad risk för hjärt-kärlhändelser jämfört både med friska, patienter med mildare snarksjukdom och patienter med CPAP-behandling.

En multiviariatanalys visar att de med obehandlad svår sömnapné hade en nära tre gånger ökad risk för dödliga hjärt-kärlhändelser och mer än tre gånger ökad risk för icke dödliga hjärt-kärlhändelser, jämfört med friska ickesnarkande personer.   Forskarna anser att det visserligen finns en relation mellan graden av snarkbesvär och hjärt-kärlrisken, men den kan reduceras med effektiv CPAP-behandling.

Lätta snarkproblem bedöms inte vara en riskfaktor för hjärt-kärlhändelser.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev