Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Socialstyrelsen: Glädjande att man tycker att riktlinjer har styrningseffekt

Publicerad: 3 oktober 2014, 11:07

En av de stora nyheterna i regeringsförklarningen var att de nationella riktlinjerna nu ska bli obligatoriska. Först säger Socialstyrelsen ingenting, sedan en hel del. (Uppdaterad)


”Dagens nationella riktlinjer ska bli obligatoriska för att säkra en likvärdig sjukvård.” Så sade statsminister Stefan Löfven (S) när han i dag, fredag, läste upp regeringsförklaringen i Sveriges riksdag.

När Dagens Medicin söker Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm för att få höra hans syn på att riktlinjerna nu ska bli obligatoriska blir dock svaret:

Inga kommentar, levererat via hans sekreterare Stefan Djurström.

Han hade inga kommentarer alls om att de nationella riktlinjerna ska bli obligatoriska?

– Ja, precis.

Och när kan han tänkas ha det då?

– Han har inga kommentarer om det. Det var det svaret jag fick, säger Stefan Djurström.

Sedan ringer dock Lars-Erik Holm upp och förklarar att han var på språng från ett möte på socialdepartementet, om just de nationella riktlinjerna till ett annat möte. Så det var lite hektiskt. Men nu har han tid.

– Det är glädjande att man tycker att den här typen av styrning är viktig. Vi ser de nationella riktlinjerna som en väldigt viktig styrning för att öka jämlikheten i vården, så att alla får god vård på lika villkor. Så det blir spännande, vad det i praktiken innebär vet jag ingenting om. Omfattningen av det här får vi se när de börjar jobba på departementet, det är ändå glädjande att man tycker att de nationella riktlinjerna har den typen av styrningseffekt.

Ni är inte längre tillsynsmyndighet, hur ska ni kunna se till att riktlinjerna följs?

– Vi gör redan det i dag. I de nationella riktlinjerna finns nationella indikatorer som vi följer upp var tredje år och då kan man faktiskt se på kliniknivå hur genomslaget är. Vi har i stort sett följt upp alla riktlinjer på det sättet. Vi publicerar våra uppföljningar så man kan se var varje landsting och varje klinik ligger. Öppna jämförelser har i sig en väldigt styrande kraft. De visar så här ser det ut, men det är vården och klinikerna själva som äger data och vet vad det beror på hos dem, säger Lars-Erik Holm.

Och lägger sedan till.

– Och vi vet ju sedan tidigare att de Öppna jämförelserna leder till ett förbättringsarbete. Jag bedömer att den här typen av uppföljningar som vi gör av de nationella riktlinjerna har en förändringskraft i sig och som gör att fler och fler anpassar sig, eller följer riktlinjerna. Ett annat sätt att mäta riktlinjernas framgångar är ju att fler och fler specialiteter vill ha nationella riktlinjer, för att man ser att de får en styrning. De är bra för vården.

Regionrådet Mats Eriksson (M) i Halland är tveksam till nyttan med att de nationella riktlinjerna för olika vårdområden ska bli tvingande.

–Vi jobbar redan mycket med kunskapsstyrning. Vi måste ha en sjukvård som själv vill vara uppdaterad och arbeta för en jämlik sjukvård, säger Mats Eriksson, som är ordförande i sjukvårdsdelegationen inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Relaterat material

Ribeiro: ”Bra att ministrarna kommer från olika samhällsområden"

Stensmyren: Tungt område för sjukvårdsminister

Här är vårdens nya ministrar

Så ser den nya regeringen på sjukvården

Fler röster om regeringen

Folkhälsomyndigheten har dålig koll på folkhälsoministern

Hon vill satsa på klinisk forskning

Jämlik vård viktigast för vårdministern

Vårdföretagarna: Slopad Lov ”hårt slag”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev