Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Socialstyrelsen kan inte prioritera stress

Publicerad: 7 April 2015, 10:19

Det borde finnas en stresskommission och stressriktlinjer, anser en forskare. Kanske det, men vi har inte råd, svarar Socialstyrelsen.


Ämnen i artikeln:

Stress

Töres Theorell, professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, skriver i ett mejl till Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm om behovet av mer kunskapsspridning om stress.

Kunskaperna om hur olika faktorer är relaterade till stressrelaterade tillstånd är betydligt bättre i dag än för tio år sedan skriver Töres Theorell och anser att Socialstyrelsen bör inrätta en stresskommission och utarbeta nationella riktlinjer kring stress. Han skriver att ämnet är aktuellt i vården, både utifrån patienternas och personalens perspektiv, och att flera läkare och psykologer knutna till Stressforskningsinstitutet gärna kan bidra.

”Det är ju konstigt att stressfrågorna som diskuteras så livligt som en viktig folkhälsofråga hos allmänheten inte riktigt finns på allvar i vårdstrukturer och preventivt arbete. Det finns på arbetssidan förstås men även där är samordningen försvagad sedan Arbetslivsinstitutet lades ned.”

I ett kort mejlsvar skriver Lars-Erik Holm att det inte finns utrymme att prioritera en Stresskommission i myndighetens budget. Socialstyrelsen har även begränsade möjligheter att utöka antalet riktlinjeområden.

”Samtidigt framkommer det önskemål om egna riktlinjer för stress, så vi tar med oss frågan för framtiden.”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Stress

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev