Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Socialstyrelsen vill dämpa användning av stentar

Publicerad: 5 oktober 2006, 15:13

Sjukvården bör vara återhållsam med nyinsättande av läkemedelsavgivande stentar, framhåller Socialstyrelsen och Läkemedelsverket i en gemensam kommentar.


Behandlingen med läkemedelsavgivande stentar vid förträngning i kranskärlen har under den senaste tiden ifrågasatts, bland annat vid de europeiska kardiologernas kongress i Barcelona i början av september och i flera massmedier. Det anses finnas en förhöjd risk för att patienter med sådana stentar ska få en blodpropp.

Med anledning detta har Bo Lindblom, chef för hälso- och sjukvårdsavdelningen på Socialstyrelsen, och Lennart Philipson, direktör för det medicintekniska verksamhetsområdet vid Läkemedelsverket, i dag gjort ett gemensamt uttalande.

Där slår de fast att det är viktigt att patienter som redan har en inopererad stent inte slutar med sin blodproppsförebyggande medicinering på eget bevåg. Just nu revideras de nationella riktlinjerna för hjärtsjukvården och frågan om huruvida läkemedelsavgivande stentar ska användas i vården kommer att behandlas i det arbetet.

Fram tills att de nya nationella riktlinjerna är klara rekommenderar Socialstyrelsen och Läkemedelsverket att sjukvården är återhållsam med att använda denna typ av stentar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev