Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Soldyrkare verkar ha längre livslängd

Publicerad: 21 mars 2016, 15:04

Att inte vistas i solen verkade vara en lika stor riskfaktor för att dö som rökning, enligt ny forskning.

Foto: Thinkstock

Kvinnor som vistades mer i solen drabbades i mindre utsträckning av hjärt-kärlsjukdom jämfört med kvinnor som undvek solen, enligt en svensk studie i Journal of Internal Medicine.


– Att sola har många positiva hälsoeffekter. Tyvärr finns en allmän föreställning om att solen enbart är farlig och den bilden behöver förändras, säger Pelle Lindqvist, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, som är studiens försteförfattare.

Tidigare forskning har indikerat att det kan vara skadligt att undvika solen i alltför hög utsträckning. Bland annat till följd av brist på vitamin D som verkar öka graden av förkalkningar i blodkärlen. Och nu antyder alltså en ny observationsstudie att risken att dö i hjärt-kärlsjukdom var 60 procent högre hos kvinnor som höll sig borta från solen. Detta jämfört med individer som solade desto mer.

– Men att det är flera timmar i solen som ligger bakom färre fall av hjärt-kärlsjukdom går inte säkert att säga. Bland annat eftersom det är en observationsstudie, säger Pelle Lindqvist.

Forskarna bakom studien har undersökt vilka risker som finns hos svenska kvinnor som solar ganska mycket, måttligt eller knappt alls. Studien omfattade 29 518 individer som fick svara på olika frågor, däribland om solvanor sommartid och vintertid. Kvinnorna följdes i 20 år.

Att inte vistas i solen verkade vara en lika stor riskfaktor för att dö som rökning, enligt forskarna. De skriver även att 60-åriga rökare med aktiva solvanor hade en ökad livslängd på två år, jämfört med jämnåriga rökare som undvek solen.

Insjuknandet i hudcancer var däremot högre bland kvinnor som spenderade mer tid i solen, jämfört med de som solade måttligt eller inte alls.

– Det handlar inte om extremt solande, utan att få en lagom dos dagligen. Vi rekommenderar att sitta i solen en kort stund mitt på dagen utan att använda solskyddsfaktor. Det viktiga är att du inte bränner dig, säger Pelle Lindqvist.

Varför fallen av hjärt-kärlsjukdom var färre bland kvinnor som vistades mer i solen kunde forskarna inte svara på, men en teori är att kväveoxid frisätts när solstrålarna träffar huden. Kväveoxid får blodkärlen att vidgas och därmed minskar risken för högt blodtryck.

Enligt Pelle Lindqvist krävs ett nytänkande kring svenskars solvanor.

– I dag motverkas solen på alltför många sätt. I dag finns exempelvis ett förslag om att anlägga UV-skyddade miljöer som skuggar ned skolgårdar runt om i landet. Det vore inte bra för barnen om det gick igenom, säger han.

Läs mer i abstract:

P.G Lindqvist med flera. Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort. Journal of Internal Medicine, publicerad online den 16 mars 2016. Doi: 10.1111/joim.12496

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev