Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Soliris rekommenderas i oundgängliga fall

Publicerad: 5 juni 2018, 06:45

Dyrt läkemedel kan snart ges till få patienter.

Foto: Alexion Pharmaceuticals, Inc.

Ett särskilt expertråd ska avgöra vilka patienter som kan komma i fråga enligt NT-rådets nya rekommendation.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

En undantagsmodell som aldrig tidigare använts, kallar Mårten Lindström, tillförordnad ordförande i NT-rådet, den rekommendation som landstingen och NT-rådet nu har enats om.

Läkemedel Soliris (eculizumab) används för att behandla patienter med den dödliga njur- och blodsjukdomen atypiskt hemolytiskt uremiskt syndrom, aHUS.

Redan 2015 kom NT-rådet med rekommendationen att landstingen inte skulle behandla patienter med läkemedlet på grund av de höga kostnaderna, ett beslut som väckte debatt.

Nu lättar NT-rådet alltså något på rekommendationen.

– Vårt mål är rättvis och jämlik tillgång till läkemedel och därför gör vi den här speciella lösningen. Vi har haft dialog med företaget Alexion som tillhandahåller Soliris men de har tyvärr inte sänkt priset eller bidragit till en lösning på något sätt, säger Mårten Lindström.

Budskapet i den nya rekommendationen är att regioner och landsting fortsatt bör avstå från generell behandling med Soliris, men att de det kan komma i fråga i fall där det bedöms som oundgängligt. Vad som är oundgängligt ska avgöras av ett behandlingsråd med experter från olika delar av Sverige, som fattar beslut inför varje användning.

Eftersom aHUS är ett akut tillstånd kommer behandlingsrådet ständigt att vara tillgängligt.

– Det kommer att gälla ett mycket litet antal patienter, det handlar om några stycken per år i hela landet, säger Peter Bárány, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset som är expert i det nationella råd som tagit fram riktlinjerna.

Priset för en årsbehandling är upp till 4,45 miljoner kronor per år för en vuxen patient. Enligt NT-rådet ombads Alexion att lämna in data som behövs för att kunna göra en hälsoekonomisk bedömning redan 2013 men har ännu inte gjort det.

– Vi uppmanar företaget att lämna in hälsoekonomiska data till TLV så att de kan göra en bedömning, säger Mårten Lindström.

Hela rekommendationen finns att läsa här.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev