Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

”Speciellt övertygande vid benartärsjukdom”

Publicerad: 28 augusti 2017, 09:18

Dagens Medicin har pratat med två svenska experter som tror att Compass-studien främst har chans att ändra rutin vid behandling av benartärsjukdom.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktUppsala universitetESC

– Överlag är resultaten i studien mycket övertygande, detta gäller speciellt vid benartärsjukdom, som i dag är en underbehandlad sjukdom och där patienterna har hög kardiovaskulär risk, säger Lars Wallentin, seniorprofessor i kardiologi vid Uppsala universitet.

När studien presenterades på kongressen var han ombedd att diskutera resultaten vid just benartärsjukdom.

– Det här är första gången som vi har en studie som övertygande visar att ett läkemedel kan skydda både mot nya hjärt-kärlhändelser samt extremitetskomplikationer, som amputationer. Sedan återstår det också inte minst prisdiskussioner och kostnadsanalyser innan detta eventuellt kan bli klinisk rutin, säger Lars Wallentin.

När det gäller patienter med stabil kranskärlsjukdom tror han inte resultaten kommer få en lika snabb betydelse.

– Kranskärlssjukdom upptäcks vanligen då patienterna drabbas av hjärtinfarkt eller en annan akut kranskärlshändelse. De sätts då på dubbel trombocythämmande behandling. I Compass-studien hade patienterna drabbats av hjärtinfarkt i median sju år innan studiestart. Det är i nuläget oklart hur en eventuell övergång till behandling med rivaroxaban ska gå till, säger han.

Liknande resonemang förs fram av Kristina Hambraeus, verksamhetschef för kardiologiska kliniken i Falun.

– Patienterna i Compass-studien finns i stora delar i dag i primärvården. Jag tror det kan vara svårare att implementera en genomgripande förändring där av behandlingen. Resultaten kommer att diskuteras jättemycket och jag skulle också vilja se mer ingående analyser av både kostnad och blödningsrisk. Men en ändrad behandlingsrutin ligger så klart närmast vid benartärsjukdom där alternativen i dag är få, säger hon.

Relaterat material

ESC - Antikoagulantia kan ta plats vid stabil hjärt-kärlsjukdom

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev