Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Spermadonator överförde ärftlig hjärtsjukdom till barn

Publicerad: 26 oktober 2009, 14:06

En spermadonator i USA har överfört anlag för en livshotande hjärtsjukdom till nio barn. Forskare vill nu se striktare krav på EKG-screening av spermadonatorer.


Det aktuella fallet rapporteras i den senaste utgåvan av tidskriften Jama. Där beskriver forskare vid bland andra Minneapolis Heart Institute Foundation hur en 23-årig man utan tecken på sjukdom donerade sperma under åren 1990 och 1991.

År 2005 visade det sig att mannen var drabbad av en ärftlig form av hypertrof kardiomyopati. Det är en sjukdom som innebär att hjärtats väggar förtjockas, vilket kan ge upphov till hjärtsvikt och plötslig död.

Av totalt 24 barn som var känd avkomma till mannen har 9 konstaterats bära på den aktuella genetiska rubbningen. Ett av barnen dog redan vid två års ålder på grund av hjärtsvikt med inslag av hjärtförstoring. Två andra barn har visat sig ha kraftig vänsterkammarförstoring vid 15 års ålder.

Forskarna bakom artikeln menar att fallen illustrerar ett hittills ouppmärksammat problem med spermadonation. Nu vill de se bättre bedömning av eventuella ärftliga hjärtsjukdomar hos spermadonatorer, till exempel genom EKG-screening.

Enligt gällande rutiner i Sverige får en spermadonator högst ge upphov till sex barn. En spermadonator får inte bära på en känd ärftlig sjukdom men några särskilda undersökningar om sådana sjukdomar görs inte, enligt Katja Jacobsson vid Reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö. Däremot genomförs tester för infektionssjukdomar.

Läs abstract:

Jama, 2009; 302: 1681–1684

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev