lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Stamceller fick hjärtat att pumpa bättre

Publicerad: 14 november 2011, 14:59

En infusion med en miljon stamceller från det egna hjärtat ökade pumpförmågan hos patienter med hjärtsvikt.


I djurförsök har hjärtstamceller, som kan utvecklas till flera olika typer av hjärtceller, visat sig ha effekt vid hjärtsvikt. Nu har vid Harvard Medical School i Boston, USA, visat att behandlingen är lovande även för människor.

I den pågående studien, som presenteras i dag på American Heart Associations möte i Orlando, har 16 personer testat behandlingen. De har, liksom de sju kontrollpersonerna, haft en hjärtinfarkt och därefter fått hjärtsvikt. Alla har genomgått en bypass-operation av hjärtats kranskärl.

Fyra månader efter operationen sprutades en miljon hjärtstamceller från patienterna själva in i hjärtat med hjälp av en ballongkateter. Efter ytterligare fyra månader hade vänsterkammarens pumpförmåga, som kallas ejektionsfraktion, ökat från 30,3 till 38,5 procent hos de som fått cellbehandlingen. Och efter ett år hade den ökat ytterligare några procent. Hos kontrollerna sågs ingen förbättring.

Sju personer har undersökts med magnetkamera, och hos dessa har forskarna kunnat se att det döda infarktområdet har minskat i storlek.

Forskarna anser att metoden har potential som behandling av hjärtsvikt och menar att det finns starka skäl att utvärdera den mer i ytterligare studier.

Tidigare har även embryonala stamceller testats som behandling mot hjärtsvikt med lovande resultat.

Läs abstract:

Lancet, publicerad online den 14 november

LISA JACOBSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev