Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Stamceller förbättrade skadat hjärta

Publicerad: 10 oktober 2016, 15:00

Stamceller från en apa verkar kunna förbättra hjärtfunktionen hos en annan apa, enligt en ny studie i tidskriften Nature.


Mycket forskning har gjorts för att försöka visa effekt av olika stamcellsbehandlingar vid hjärtsjukdomar hos människa. Inga stora kliniska studier har dock kunna visa någon tydlig nytta med behandlingen.

I det nu aktuella försöket har japanska forskare använt sig av ett angreppssätt med så kallade IPS-celler. Forskarna utgick från hudceller hos en apa. Cellerna ”backades” tillbaka till stamcellsstadiet med hjälp av så kallade transkriptionsfaktorer för att sedan omvandlas till hjärtceller, så kallade kardiomyocyter. Dessa celler transplanterades därefter till en annan apa vars hjärta sedan tidigare var skadat av en infarkt.

I försöket matchade de båda aporna varandra immunologiskt.  Enligt forskarna integrerades de transplanterade cellerna med hjärtats elektriska retledninssystem och hjärtfunktionen förbättrades, även om antalet oregelbundna hjärtslag ökade. De transplanterade cellerna överlevde under hela uppföljningstiden som varade i 12 veckor.

Forskarna skriver att tekniken kan komma att användas kliniskt för att förbättra hjärtfunktionen hos personer som drabbats av hjärtinfarkt, men konstaterar samtidigt att mer forskning behövs. Inte minst för att ta reda på varför antalet oregelbundna hjärtslag ökar, något som man sett i liknande forskning tidigare.

Relaterat material

Stamceller hjälpte inte vid hjärtsvikt

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev