lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Stamceller reparerade hjärtan

Publicerad: 14 februari 2012, 00:01

En infusion av stamceller från det egna hjärtat återskapade frisk vävnad hos patienter som haft en hjärtinfarkt.


Många patienter får omfattande ärrbildning efter en hjärtinfarkt, till följd av att hjärtmuskelceller dör.

Nu visar amerikanska forskare att ärrvävnaden minskade signifikant hos patienter som fått sina egna hjärtstamceller insprutade i hjärtat med hjälp av en ballongkateter.

Enligt forskarna utmanar resultaten bilden av att ärrbildning i hjärtat är permanent och att muskelvävnad som förlorats inte kan återfås.

I studien ingick 25 patienter som hade haft en hjärtinfarkt och var 53 år i genomsnitt. Hos samtliga var vänsterkammarens pumpförmåga nedsatt.

Åtta patienter fick traditionell behandling medan 17 fick en infusion med hjärtstamceller 1,5-3 månader efter infarkten.

Med hjälp av magnetkamera mätte forskarna exakt var ärrbildningen fanns och hur omfattande den var före och efter behandlingen.

Det visade sig att området med ärrvävnad hade minskat från 24 till 12 procent i genomsnitt hos stamcellsgruppen efter sex månader. Hos kontrollgruppen minskade inte mängden ärrvävnad alls.

Däremot sågs ingen skillnad mellan grupperna efter den tiden när det gällde till exempel vänsterkammarens pumpförmåga – ejektionsfraktion.

Fyra patienter i stamcellsgruppen drabbades av allvarliga komplikationer, jämfört med en i kontrollgruppen. Endast ett av de fyra fallen bedömdes dock ha en möjlig koppling till behandlingen.

Forskarna skriver att resultaten visar att en infusion av en patients egna stamceller i hjärtat är säker, vilket de anser berättigar en fas 2-studie på området.

Studien publiceras i tidskriften Lancet och gjordes av forskare vid Cedars-Sinai Heart Institute i Kalifornien, USA.

Läs abstract:

Lancet, publicerad online 14 februari 2012

Relaterat material

Stamceller fick hjärtat att pumpa bättre

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev