Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Stamcellsprotein riskmarkör för hjärtinfarkt

Publicerad: 13 oktober 2015, 06:42

Foto: Thinkstock

Hjärtinfarkt är en av Sveriges vanligaste dödsorsaker. En ny studie antyder att stamceller kan ha en reparerande förmåga och minska risken att drabbas av sjukdomen.


Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

– Detta kan ge en större möjlighet att förebygga hjärtinfarkt, säger Jan Nilsson, överläkare och professor vid Lunds universitet.

En klinisk studie vid Lunds universitet visar att stamceller möljigen kan ha förmåga att reparera skadade blodkärl och därmed minska risken för att drabbas av hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar. Tidigare studier har varit inriktade mot celler och djur.

– Tidigare har man vetat att det finns stamceller i kärlen, men det har inte gått att visa att det finns en möjlighet för stamcellerna att reparera skador som uppstått, säger Maria Wigren, forskare vid institutionen för kliniska vetenskaper på Lunds universitet.

I människokroppen finns proteinet Stem cell factor (SCF) som styr tillväxten av stamceller. Studien, som publicerats i tidskriften Journal of Internal Medicine, visar att människor med den lägsta nivån av proteinet hade en fördubblad risk att drabbas av hjärtinfarkt. Rökare samt personer som lider av diabetes var överrepresenterade i gruppen med låga nivåer av SCF.

Nu är förhoppningen att dagens behandling av riskfaktorer för sjukdomen i framtiden kan kompletteras med en annan förebyggande behandling.

– Att stimulera reparationsprocesserna är ett helt annat angreppssätt och rimligtvis kan man tänka sig att de här två typerna av behandlingar kan funka bra ihop, säger Jan Nilsson.

Ett hinder för att ta fram ett sådant läkemedel är dock att stimuleringen även påverkar celler som ger upphov till allergi.

– Men cellerna finns på olika ställen i kroppen. Om man studerar vidare på detta tror jag nog att man skulle kunna hitta ett sätt att bara attackera de celler som verkligen är intressanta, säger Maria Wigren.

Proteinet kan även vara en framtida viktig markör för hjärtsjukdom.

– Då skulle man kunna fånga upp de här personerna innan de blir sjuka, säger Maria Wigren.

Blodprov från närmare 400 personer som under den efterföljande tioårsperioden har drabbats av hjärtsjukdom har studerats. Kontrollgruppen bestod av lika många personer.

DANIEL KIHLSTRÖM/TT, DAGENS MEDICIN

Ämnen i artikeln:

Hjärtinfarkt

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev