Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Stamcellsturismen växer i USA

Publicerad: 30 juni 2016, 16:00

Hundratals företag runt om i USA säljer oprövade behandlingar med stamceller, enligt en ny kartläggning som är publicerad i tidskriften Cellpress.


Det handlar om fler än 570 medicinska kliniker som marknadsför oseriösa terapier med stamceller mot exempelvis hjärtsjukdomar och immunologiska tillstånd men även mot autism och Alzheimers sjukdom.

– Det är nästan möjligt att få en ”stamcellsbehandling” lokalt i varje delstat, säger Paul Knoepfler, stamcellsforskare och en av författarna bakom kartläggningen, i ett pressmeddelande.

Fenomenet kallas för stamcellsturism och har främst varit ett problem i länder med bristfällig medicinsk reglering, som exempelvis Thailand och Mexiko. Men nu börjar företeelsen bli allt vanligare i USA och klinikerna hittas främst i Kalifornien och Florida.

Författarna fann att stamcellsterapier utförs av exempelvis plastikkirurger och ”naturläkare”. Kartläggningen visar också att aktörerna ofta lär ut terapierna till andra kliniker. Fler än 300 av behandlingarna är inriktade mot skador på rörelseapparaten och skelettet. Andra vanliga tillstånd som ska botas med stamceller är olika former av smärta, sportskador och neurologiska tillstånd.

Författarna bakom kartläggningen efterlyser nu betydligt bättre regleringar av amerikanska läkemedelsverket, FDA.

Förutom att det är riskabelt att genomgå en oprövad stamcellsterapi så minskar det patientens chans att kvalificeras till en klinisk prövning som är i linje med bestämmelser från FDA. Det är en tydlig förlust för stamcellsforskningen, skriver författarna.

Läs mer i abstract:

Leigh Turner och Paul Knoepfler med flera. Selling stem cells in the USA: Assessing the direct-to-consumer industry. CellPress, publicerad online den 30 juni 2016. Doi: 10.1016/j.stem.2016.06.007  

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News