Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Stärkelselösning ökade dödligheten

Publicerad: 21 februari 2013, 15:18

Svårt sjuka patienter löper ökad risk att dö eller drabbas av njurskador om de behandlas med stärkelselösning, enligt en metaanalys i Jama.


Infusionslösningar med hydroxietylstärkelse, HES, har använts i flera decennier, både i operationssalar och på intensivvårdsavdelningar. Syftet är att snabbt ersätta vätska och upprätthålla patientens blodvolym vid exempelvis en större blödning eller sepsis.

Men de senaste åren har nyttan med HES varit omdebatterad. I Sverige har de flesta sjukhus slutat att använda HES på sepsispatienter, säger Christer Svensén, överläkare på Södersjukhuset och professor vid institutionen för klinisk forskning och utbildning, Karolinska institutet.

– Rekommendationen är att inte ge det, säger han.

Resultaten från en metaanalys i Jama ger stöd åt försiktighetslinjen. När resultaten från totalt 38 kliniska prövningar vägdes samman fann forskargruppen ingen minskad dödlighet efter behandling med HES jämfört med alternativen hos kritiskt sjuka patienter.

När sedan sju studier utförda av en tysk forskare som gjort sig skyldig till omfattande forskningsfusk uteslöts, visade resultaten på ökad risk för död eller njurskada i samband med HES-behandling.

I december i fjol inledde den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté en granskning av infusionslösningar innehållande HES. Ett uttalande i frågan väntas i april i år.

I Sverige finns följande infusionslösningar med hydroxietylstärkelse godkända:

■ Hesra
■ Hyperhaes
■ Tetraspan
■ Venofundin
■ Viaspan (för förvaring av organ inför transplantation)
■ Volulyte  
■ Voluven

Läs abstract:

Ryan Zarychanski med flera. Association of hydroxyethyl starch administration with mortality and acute kidney injury in critically ill patients requiring volume resuscitation. Journal of the American Medical Association, publicerad online den 20 februari 2013. DOI: 10.1001/jama.2013.430.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News