Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Statiner och fysisk aktivitet - bra kombo

Publicerad: 28 november 2012, 00:01

Patienter med förhöjda blodfetter hade bäst överlevnad om de stod på statinläkemedel och samtidigt hade en god kondition, visar en ny studie i tidskriften Lancet.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det är amerikanska forskare som följt upp runt 10 000 före detta militärer med blodfettsrubbning. Syftet var att ta reda på hur en bra kondition interagerar med effekten av blodfettssänkande statiner.

Slutsatsen är alltså att bägge dessa faktorer var kopplat till en gynnsam effekt på överlevnaden och att effekterna dessutom verkade vara oberoende av varandra.

Totalt dog 2 318 deltagare under en uppföljningstid på i median tio år.

Forskarna utgick från patienter som hade sämst kondition och stod på statiner. Jämfört med denna grupp hade patienter som hade mycket god kondition och stod på statiner 70 procent lägre risk att ha dött.

Med samma jämförelsegrupp var risken för död 35 procent högre bland dem som inte tog statiner och som hade sämst kondition. Motsvarande siffra för dem med en mycket god kondition och som inte tog statiner var riskminskningen på 47 procent.

Läs abstract till studien:

Peter Kokkinos med flera. Interactive effects of fitness and statin treatment on mortality risk in veterans with dyslipidaemia: a cohort study. Lancet, publicerad online den 28 november. DOI: 10.1016/S0140-6736(12)61426-3

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev