Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Sten Heckscher ny donationsutredare

Publicerad: 21 mars 2018, 14:33

Sten Heckscher utreder organdonationer

Foto: Pax Engström Nyström

Regeringen har i dag utsett Sten Hecksher till särskild utredare av organdonationer, sedan den förra utredningen ansågs strida mot grundlagen.


– Vi måste se till att fler får donera sina organ. Vi har en högre vilja att donera organ än vad som faktiskt blir utfallet i Sverige. Utredningen ska säkerställa att vi kan ändra lagar och regelverk för att det ska bli enklare men samtidigt vara förenligt med grundlagen och ta hänsyn till regeln om patientens samtycke till vård, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

I uppdraget till den nya utredningen ingår bland annat att utreda och lämna förslag om vilka medicinska insatser som får göras på en levande person i syfte att möjliggöra senare organdonation och vad personens egen och dess anhörigas inställning ska ha för betydelse vid sådana medicinska insatser.

Den föregående utredningen, gjord av Anders Milton, refuserades drygt två år efter den presenterats. Jurister ansåg att den inte stämde överens med grundlagen där individers rätt till samtycke om vård garanteras.

Sten Heckscher har gjort många utredningar inom olika områden, i hälso- och sjukvården framför allt den om Karolinska institutets hantering av Paolo Macchiarini.

Utredningen ska redovisas för regeringen senast den 1 maj 2019.

Relaterat material

Utredning om organdonationer måste tas om

”Inkompetent handläggning i frågan om organdonationer”

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev