Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Stockholms begäran om <BR>omprövning ett slag i luften

Publicerad: 23 mars 2010, 13:03

Det finns ingen laglig möjlighet att överklaga beslutet om vilka sjukhus som ska få genomföra hjärttransplantationer. Men detta struntar Stockholmspolitikerna i.


En bred politisk enighet inom Stockholms läns landsting vill att rikssjukvårdsnämnden omprövar beslutet att förlägga rikssjukvården för hjärttransplantationer till Göteborg och Lund.

Men enligt lagen kan de beslut som Socialstyrelsen fattar om rikssjukvården inte överklagas. Lagen om rikssjukvård säger nämligen att ”Socialstyrelsen beslutar, efter ansökan från det landsting som avser att bedriva rikssjukvård, om tillstånd och villkor. Socialstyrelsens beslut i ärenden om rikssjukvård enligt denna lag får inte överklagas.”

Är överklagandet ett slag i luften?

– Jag får väl ta och titta på detta, men lagen är ju tydlig på den här punkten. Beslutet kan inte överklagas, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen och ordförande i Rikssjukvårdsnämnden.

Stockholmspolitikerna vill i sitt försök till omprövning av beslutet ha ”en mer adekvat utredning av frågan om tillstånd att bedriva hjärttransplantationer som rikssjukvård”.

Dagens Medicin har sökt landstingsstyrelsens ordförande Catharina Elmsäter-Svärd (m) för en kommentar.

Relaterat material

Kontroversiellt beslut om hjärtbyten överklagas

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev