Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Stöd för samband mellan barncancer och hjärtsjukdom

Publicerad: 27 augusti 2019, 13:29

Ny data stärker bilden av att barn som överlever cancer har högre risk för olika hjärt-kärlhändelser senare i livet. Fynden har publicerats i tidskriften Circulation.


Allt fler barn överlever en cancerdiagnos. Inte minst i Sverige där överlevnaden i dag är 85 procent, vilket är bland den bästa i hela världen. Det är känt att den tuffa cancerbehandlingen som barnen får kan påverka risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom. Tidigare studier på området har främst fokuserat på risken för hjärtsvikt, och i den nya studien breddade kanadensiska forskare bilden till flera typer av hjärt-kärlhändelser. Det handlar bland annat om hjärtrytmrubbningar och kranskärlssjukdom.

Data samlades in för nästan 7 300 canceröverlevare som i genomsnitt var sju år när de fick sin diagnos. Varje överlevare matchades sedan med fem personer utan cancer.

Efter i genomsnitt tio år hade 2,8 procent av canceröverlevarna drabbats av en eller flera hjärt-kärlhändelser. Motsvarande siffra låg på 0,9 procent i kontrollgruppen.

– Patienterna behöver behandlingen för att överleva. Men läkarna bör vara uppmärksamma på de riskfaktorer för hjärtsjukdom som går att påverka. De nära samband som finns mellan livsstil, metabolisk sjukdom och hjärtsjukdom gör att barn som överlever cancer måste följas upp och övervakas noggrant, säger en av artikelförfattarna, Paul Nathan, som är onkolog vid The Hospital for Sick Children i Kanada, till tidskriften.

Barncancer

Nästan varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer, och årligen är cirka 1 000 barn under cancerbehandling. Cirka 85 procent av de barn som drabbas överlever sjukdomen. De vanligaste cancerformerna hos barn är leukemi och hjärntumörer. Källa: Barncancerfonden

TT/ DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev