lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Stöd för vårdcentralers roll mot hjärtsjukdom

Publicerad: 28 augusti 2018, 12:10

Invånarna som deltog i preventionsprogrammet fick bland annat råd om kost och motion.

Foto: Thinkstock

Hälsoundersökningar i primärvården verkar vara ett effektivt sätt att förebygga för tidig död i hjärt-kärlsjukdomar på lång sikt, enligt ny svensk registerdata.

Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktStrokeESC

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


– Det är viktigt att göra den här typen av studier och utvärdera dagens kliniska rutiner, säger Mai-Lis Hellénius.

Hon är professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien som utsetts till en av de bästa posterpresentationerna under årets ESC-kongress. Resultaten presenterades under tisdagen.

I dag finns få långtidsuppföljningar som har undersökt hur väl primärvårdens preventionsprogram fungerar för att förebygga hjärt-kärlsjukdom. De svenska forskarna ville titta närmare på detta och utgick från fyra vårdcentraler i Sollentuna kommun i Stockholms län.

Invånare som besökte dessa vårdcentraler bjöds in till ett program som bland annat innefattade hälsoundersökningar och livsstilsråd. Data samlades in för fler än 5 800 personer, vilka jämfördes med 34 000 personer ur befolkningen som inte deltagit i ett sådant program. Uppföljningen pågick i 22 år i snitt.

Enligt resultaten var risken att dö i hjärt-kärlsjukdom 21 procent lägre bland kvinnor i interventionsgruppen, jämfört med kontrollgruppen. Även totalrisken att dö i förtid eller att drabbas av en första kardiovaskulär händelse var lägre bland kvinnor i ett preventionsprogram.

En liknande trend sågs även bland männen.

– Våra siffror talar för att ungefär 175 dödsfall har fördröjts under perioden tack vare dessa hälsoundersökningar och livsstilsråd. Det är väldigt många personer, säger Mai-Lis Hellénius.

Härnäst ska forskargruppen titta närmare på hälsoekonomiska aspekter med preventionsprogrammet.

– Nu vet vi att interventionen har effekt på hälsan på sikt. Fast självklart är beslutsfattare också intresserade av vad programmet kostar, säger hon.

Data samlades in mellan 1988 och 1993. Kvinnorna var i snitt 45 år gamla och männen 46 år. Kardiovaskulära händelser innefattade bland annat akut hjärtinfarkt och stroke. Referensgruppen matchade bland annat gällande ålder, kön och utbildningsnivå. De bodde inte i Sollentuna kommun.

Läs mer i abstract:

Gunilla Journath med flera. Favourable long-term effects of a cardiovascular prevention program in primary health care in Sweden in men, and women on first cardiovascular events, cardiovascular mortality, and all-cause mortality. European Heart Journal (2018) 39 (Supplement), 879.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev