Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Stödstrumpor hjälpte inte mot ventrombos efter stroke

Publicerad: 27 maj 2009, 10:20

I många länder rekommenderas kompressionsstrumpor efter stroke. En ny studie tyder nu på att sådana strumpor inte har den avsedda effekten, men däremot ökar risken för sår och blåsor.


Den nya studien presenteras i dag, onsdag, vid den europeiska strokekonferensen i Stockholm.

Omkring två tredjedelar av alla strokepatienter kan inte gå när de kommer till sjukhuset. Av dessa drabbas ungefär en tiondel av djup ventrombos, en blodpropp i benens vener.

Tidigare forskning har pekat på att stödstrumpor, eller kompressionsstrumpor, som går upp på låret kan vara ett sätt att minska risken för ventromboser. Dessa studier har dock varit små. I riktlinjerna för strokevård i till exempel Storbritannien har man ändå rekommenderat kompressionsstrumpor till strokepatienter.

För att avgöra om dessa strumpor verkligen har någon effekt har forskare från bland annat University of Edinburgh följt sammanlagt 2 518 patienter från Storbritannien, Italien och Australien. Samtliga patienter hade kommit in till sjukhus inom en vecka efter en akut stroke och kunde inte gå. Personerna randomiserades till att antingen få rutinvård och kompressionsstrumpor eller till rutinvård utan sådana strumpor.

Patienterna fick sju till tio dagar efter att de inkommit till sjukhus genomgå ultraljudsundersökningar av båda benen. Ytterligare ultraljudsundersökningar gjordes 25 till 30 dagar efter inskrivning på sjukhus.

10 procent av patienterna med kompressionsstrumpor fick djup ventrombos, att jämföra med 10,5 procent av de patienter som inte hade strumporna. Skillnaden var inte signifikant. De som hade kompressionsstrumpor drabbades också i mycket högre utsträckning av olika skador på huden, som sår, blåsor och vävnadsdöd.

Enligt Martin Dennis, verksam vid Western General Hospital i Edinburgh och en av forskarna som publicerat artikeln, kommer studieresultaten att få stor betydelse för vården av strokepatienter och att det skulle frigöra avsevärda resurser om behandling med stödstrumpor övergavs.

– Våra resultat  visar tydligt att stödstrumpor inte hjälper efter stroke och att man omedelbart bör sluta att använda dem. Studien påminner oss om att man inte ska skriva riktlinjer när det inte finns bevis som backar upp dem, sade Martin Dennis vid en pressträff på strokekonferensen på onsdagen.

I Socialstyrelsens preliminära riktlinjer för strokesjukvård finns användande av kompressionsstrumpor med som förebyggande behandling mot djup ventrombos. Behandlingens effekt bedöms dock som osäker och strumpor av detta slag bör därför enbart användas inom ramen för forskningsprojekt, enligt riktlinjerna.

Bo G Norrving, professor vid Lunds universitet och som deltagit i arbetet med strokeriktlinjerna, framhöll att studien har stor klininsk betydelse.

– Med begränsade resurser är det viktigt att vi lägger dem på åtgårder som har effekt, och nu vet vi att stödstrumpor är betydelselöst efter stroke, sade han på pressträffen.

Läs också:

Programmet för European Stroke Conference i Stockholm den 26–29 maj 2009

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev