Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Stor DNA-kartläggning öppnas för alla

Publicerad: 31 maj 2012, 13:40

En stor databas med DNA från barncancerpatienter har gjorts tillgänglig för forskare över hela världen. Enligt forskarna är materialet det hittills mest omfattande i sitt slag.


Forskare inom The Pediatric Cancer Genome Project i USA har kartlagt hela arvsmassan, genomet, hos 260 cancersjuka barn. För varje patient finns dubbla genomsekvenser, från tumörvävnad och normal vävnad, alltså sammanlagt 520 genom. Sedan i tisdags är hela materialet tillgängligt för forskarvärlden.

– Genom att dela med oss av den här informationen redan innan vi själva analyserat materialet hoppas vi att andra forskare kan dra nytta av resursen för att lära mer om många andra slags sjukdomar hos barn och vuxna, säger James Downing forskningsdirektör vid St. Jude Children’s Research Hospital i ett pressmeddelande.

Han är St. Judes projektledare för forskningen, som bedrivs i samarbete med Washington University. Innan året är slut planerar forskarna att kartlägga över 1 200 genom. Projektet startade 2010, pågår under tre år, och har en budget på 65 miljoner dollar.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev