Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Större fokus på datorer än patienter

Publicerad: 31 Januari 2017, 11:53

En stor del av läkarnas övertid ägnades åt att skriva i journalsystemet.

Foto: Thinkstock

Läkare verkar spendera nästan tre gånger mer tid framför tangentbordet än med sina patienter – åtminstone i Schweiz.


Strukturen på vårdanställdas arbetsdagar har förändrats de senaste decennierna. De administrativa kraven har blivit fler och det kan leda till att besöken mellan läkare och patient hamnar i kläm. Det är en bild som får stöd i form av de nya fynden som är publicerade i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Studien innefattade 36 läkare som vidareutbildades i internmedicin på ett universitetssjukhus i Schweiz. De studerades av tränade observatörer som undersökte hur läkarna fördelade sin arbetstid mellan olika jobbrelaterade moment. Det inkluderade bland annat patientkontakt, administrativa uppgifter som att besvara mejl från kollegor och kontakt med familjemedlemmar.

Läkarna lade i genomsnitt 1,7 timmar på patienter medan motsvarande siffra för datoranvändning var 5,2 timmar. Mer än halva arbetsdagen ägnades åt uppgifter som inte involverade någon direkt patientkontakt. De schweiziska forskarna fann även att läkarna i snitt arbetade 1,6 timmar längre än sina tio schemalagda timmar under dagskiften. Övertiden lades främst på att skriva i journalsystemet.

Bilden som träder fram i studien är oroande, skriver forskarna. Genom att delegera administrativa uppgifter skulle läkare kunna fokusera mer på medicinska aktiviteter och värdefull utbildning, menar de.

Studien pågick mellan maj till juli 2015, och observatörerna följde läkarna i närmare 700 timmar. Majoriteten av läkarna var kvinnor.

Läs mer i abstract:

Nathalie Wenger med flera. Allocation of Internal Medicine Resident Time in a Swiss Hospital: A Time and Motion Study of Day and Evening Shifts. Annals of Internal Medicine, publicerad online den 30 januari 2017. Doi: 10.7326/M16-2238

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev