Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Straffade av känslor under fotbolls-VM

Publicerad: 13 november 2015, 07:00

En missad straffspark under fotbolls-VM får allvarliga följder. Först drabbas mannen av akut bröstsmärta. Därefter hans fru.


Ämnen i artikeln:

Takotsubo

I juni 2014 samlades den 58-årige mannen, hans 64-åriga fru och deras tre barn vid tv:n för att se sitt favoritlag Chile göra upp med Brasilien om en plats i kvartsfinalen i fotbolls-VM.

För familjen – som har ett passionerat intresse för fotboll – blev matchen en riktig rysare. Men när Chiles spelare satt den sista och avgörande straffen i stolpen var nederlaget ett faktum.

Därefter hamnade familjen i en hetsig diskussion som slutade med att pappan insjuknade med akut bröstsmärta.

Ambulans tillkallades, men på väg till sjukhus stannade mannens hjärta. Han återupplivades, återfick cirkulation, men var medvetslös och i kardiogen chock när han kom till Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– En akut kranskärlsröntgen visade att det var stopp i ett kranskärl, vilket bekräftade misstanken om en ST-höjningsinfarkt, säger Shams Younis-Hassan, överläkare som tog emot patienten på Angio­grafilaboratoriet.

– Jag gjorde en ballongvidgning för att öppna kärlet. Själva ingreppet gick bra, men jag förstod att prognosen var dålig eftersom patienten varit utan cirkulation så länge, fortsätter han.

Kort därefter visade det sig att även mannens fru – som redan befann sig på sjukhuset – hade akuta bröstsmärtor.

– Inom en timme efter att mannen kom till labbet hade jag kvinnan här, säger Shams Younis-Hassan.

I kvinnans fall, misstänkte han dock att det handlade om något annat än hjärtinfarkt.

– Jag kom direkt att tänka på takotsubo, eller brustet hjärta, som man vet kan triggas av starka känslomässiga stimuli, och som visar sig med ST-höjning precis som akut hjärtinfarkt kan göra. Men här finns inga förträngningar i kranskärlen.

Takotsubosyndrom innebär att delar av hjärtat blir stillastående. Tillståndet är oftast övergående, men kan vara väldigt allvarligt.

I kvinnans fall visade det sig mycket riktigt att kranskärlen var rena.

Däremot sågs en uttalad nedsatt väggrörlighet i mellersta delen av vänster kammare. Det vill säga precis som vid så kallad midventrikulär takotsubo. Diagnosen bekräftades senare med magnetkamera.

Den manlige patienten fördes till thoraxintensiven, där man med alla medel försökte stabilisera honom. Trots detta kom han aldrig ur den kardiogena chocken, utan avled tre dagar efter insjuknandet.

Kvinnan övervakades tills hennes takotsubo gått tillbaka. På fjärde dagen kunde hon lämna sjuk­huset.

Shams Younis-Hassan och kollegorna Kari Feldt och Marcus Stålberg rapporterade nyligen fallet i tidskriften American Journal of Cardiology.

– Det unika här är att flera medlemmar i samma familj drabbas. Att man gör kranskärlsröntgen på ett par, samma natt, direkt efter varann – det är unikt, säger Shams Younis-Hassan.

Han konstaterar att det i den vetenskapliga litteraturen förekommer ganska många fall av akut kranskärlssjukdom i samband med att man sett sitt favoritlag förlora – eller vinna – en fotbollsmatch.

Men såvitt han och kollegorna vet finns det bara ett par tidigare rapporter som länkar en stressig fotbollsmatch till takotsubo.

De tror att makens hjärtstopp var den starkaste triggerfaktorn i den 64-åriga kvinnans fall. Men utesluter inte att det starka sportengagemanget kan ha bidragit.

Kari Feldt tycker att fallet med de båda makarna på ett tydligt sätt åskådliggör att ett intensivt känslo­mässigt engagemang kan leda till farliga hjärthändelser.

– Känner man på sig att man brukar reagera mycket häftigt och uppleva stress när man ser på fotboll gör man klokt i att dämpa de häftigaste reaktionerna. Detta gäller särskilt för patienter med känd kranskärlssjukdom, säger han.

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

Takotsubo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev