Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Strokedrabbade till sjukhus snabbare

Publicerad: 12 april 2012, 12:39

Den nationella strokekampanjen har gett effekt redan efter tre månader, enligt de. Fler strokedrabbade kommer till sjukhus snabbare, och fler får propplösande behandling.


Enligt Strokekampanjen ligger andelen patienter som kommer till sjukhus inom tre timmar på 67 procent efter kampanjens första tre månader, vilket är högre än tidigare. Andelen patienter som får propplösande behandling har legat på omkring 9 procent, mot runt 6–7 procent tidigare. Även mediantiden från insjuknande till ankomst till sjukhus har sjunkit.

– Vi kan se att utvecklingen går åt rätt håll rakt över, säger Kjell Asplund, medicinsk expert i Nationella Strokekampanjens styrgrupp och ansvarig för Riks-Strokeregistret, i ett pressmeddelande.

Även andelen trombolyslarm har ökat från var fjärde till var femte patient. Det är larm från ambulanspersonal som förvarnar om att en patient kan behöva propplösande behandling.

Den nationella strokekampanjen började vid årsskiftet och ska pågå till och med 2013. Syftet är att så många som möjligt ska lära sig AKUT-testet, ett enkelt sätt att avgöra om en person drabbats av en stroke, och att direkt larma 112 vid misstänkt stroke. Bakom kampanjen står Sveriges landsting och regioner.

Relaterat material

Strokeambulans gav snabbare vård

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev