måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Studie: Kompressionsstrumpor har ingen effekt

Publicerad: 7 mars 2014, 13:31

Foto: Photos.com

Patienter som lottats till att använda kompressionsstrumpor efter en djup ventrombos fick inte minskad risk för bestående svullnad och smärta från benet, enligt en studie i Lancet.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det här är en mycket välgjord undersökning. Men det finns en del frågetecken. Och resultaten behöver upprepas i en annan studie innan man eventuellt skulle avskaffa den här behandlingen, säger Lennart Stigendal, överläkare vid koagulationscentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

I studien lottade forskare i USA och Kanada 806 patienter till att antingen använda en kompressionsstrumpa eller en placebostrumpa utan kompression. Samtliga deltagare hade nyligen drabbats av en blodpropp i benet.

Efter två års uppföljning fanns det ingen skillnad mellan grupperna i andelen deltagare som drabbats av posttrombotiskt syndrom, det vill säga smärta, bensvullnad och ibland bensår på grund av skadade klaffar i benens blodkärl.

Enligt forskarna var resultatet detsamma när olika undergrupper av deltagarna analyserades, till exempel bland flitiga användare som använt strumporna mer än tre dagar per vecka.

Studien är den hittills största på området och resultaten skiljer sig från andra mindre studier, där man sett större effekt av kompressionsstrumpor. Enligt forskarna ifrågasätter deras resultat användningen av kompressionsstrumpor som rutinåtgärd efter djup ventrombos.

Men det håller inte Lennart Stigendal helt med om. Han invänder bland annat mot att kriteriet för frekvent användning var satt så lågt som minst tre dagar per vecka.

– Om man vill motverka den skadliga effekten av vätskeansamling i huden som sker i samband med svullnad av underbenet måste man sannolikt använda strumporna oftare, säger Lennart Stigendal och fortsätter:

– Det är också märkligt att ganska få i studien kunde lista ut om de fått aktiv behandling eller inte. Då hade man dessutom använt sig av klass 3-strumpor med hög kompression vilka är mycket svåra att få på.

Samtidigt berättar han att studien ändå lett till att skrivningen kommer att lättas upp lite i vårdprogrammet för ventrombos i Västra Götalandsregionen.

För de patienter som inte har några symtom efter initial behandling med klass 1-strumpa i tre månader så kan man nu prova att sluta använda kompressionsstrumpa helt. Får patienten då besvär med underbenssvullnad bör hen börja använda strumpa igen.

– Har man symtom med värk eller svullnad skall man också fortsättningsvis alltid byta till klass 2-strumpa. Det är också viktigt att patienter som nu använder strumpa mot bensvullnad och tycker att det lindrar besvären inte slutar med kompressionsbehandling på grund av denna enda studie, säger Lennart Stigendal.

Läs abstract till studien:

Susan Kahn med flera. Compression stockings to prevent post-thrombotic syndrome: a randomised placebo-controlled trial. Lancet 2014; 383: 880–888. DOI: 10.1016/S0140-6736(13)61902-9

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev