Hjärta-kärl
Studie på floppad blodtrycksmetod nu publicerad
Publicerad: 29 mars 2014, 12:00
ACC 2014 I början av året stod det klart att den mest rigorösa studien hittills av så kallad renal denervering inte visade effekt mot högt blodtryck. Nu publiceras resultaten i New England Journal of Medicine.
Ämnen i artikeln:
HypertoniRenal denervering innebär att man går in med en kateter och bränner bort vissa blodtryckshöjande nerver vid njurarna. Metoden har fått stor uppmärksamhet som ett alternativ för patienter med svårbehandlad hypertoni.
Men i mitten av januari meddelade Medtronic, ett av företagen som marknadsför tekniken, att studien Symplicity HTN-3 avslutats utan att behandlingsgruppen fått sänkt blodtryck, jämfört med en kontrollgrupp.
Beskedet togs emot med stor överraskning av experter runt om i världen eftersom tidigare studier indikerat att metoden har god effekt. Nu går det att bättre skärskåda resultaten då studien publiceras i samband med årets upplaga av den amerikanska kardiologikongressen ACC.
Forskarna konstaterar att de patienter som lottats till denervering minskat sitt systoliska blodtryck med 14,1 mm Hg efter sex månader när det mättes på mottagningen. I kontrollgruppen som fått en låtsasbehandling var motsvarande minskning 11,7 mm Hg. Skillnaden var inte statistiskt signifikant.
Låtsasbehandlingen utfördes lika dant som den aktiva behandlingen, förutom att några nerver aldrig brändes bort.
Det gick inte heller att se någon säkerställd skillnad mellan grupperna när blodtrycket mättes med ambulatorisk 24-timmarsmätning.
Forskarna spekulerar i ett antal orsaker till att metoden inte gav någon effekt i den aktuella studien. De pekar på att tidigare icke-randomiserade studier, som visat positiv effekt, jämfört med baslinjeresultat. Då kan de ha gett falskt resultat om patienterna hade ett extra högt blodtryck den dagen de gick inte i studien.
Positiva blodtryckseffekter i studier utan kontrollgrupp kan också vara ett resultat av att deltagarna blivit väl omhändertagna bara för att de var med i en studie, tror forskarna.
Vidare pekar de på att en tidigare randomiserad studie inte använde låtsasbehandling som referens. Avsaknaden av blindning skulle därmed ha minskat placeboeffekten i kontrollgruppen i den studien.
Forskarna konstaterar att just placeboeffekten med ingreppet verkar vara stor, enligt de aktuella resultaten. De anser därför att vidare studier av metoden bör göras med samma rigorösa upplägg som i den nu publicerade studien.
Läs abstract till studien:
■ Deepak Bhatt med flera. A Controlled Trial of Renal Denervation for Resistant Hypertension. New England Journal of Medicine, publicerad online den 29 mars 2014. DOI: 10.1056/NEJMoa1402670