Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Studie på medvetslösa stoppas

Publicerad: 13 juni 2011, 08:00

En studie om hur fler liv ska kunna räddas vid hjärt-lungräddning får inte genomföras eftersom patienterna är medvetslösa. ”Dödsstöten för allt hjärtstoppsforskning i Sverige”, enligt en forskare.


Forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har ansökt om att få genomföra en studie där patienternas ben höjs 35 centimeter vid hjärt-lungräddning. Syftet är att förbättra blodåterflödet till hjärtat.

En mindre förstudie tyder på att den enkla åtgärden kan göra att fler överlever plötsligt hjärtstopp, rapporterar Göteborgs-Posten.

Nu verkar det som att den planerade fullskaliga studien på 3 000 patienter inte kan genomföras. Både den regionala etikprövningsnämnden i Göteborg och Centrala etikprövningsnämnden säger nej. Motiveringen är att de medvetslösa patienterna inte kan ge sitt samtycke och att det oftast inte kommer att finnas någon anhörig på plats att fråga om tillstånd.

Centrala etikprövningsnämndens ledamöter anser själva att beslutet är problematiskt och har lovat att skicka det till regeringen som ett exempel på att den nuvarande lagstiftningen om etikprövningar borde ses över, skriver Göteborgs-Posten.

Johan Herlitz, professor och överläkare i kardiologi och prehospital akutsjukvård, är en av de forskare som skulle ha genomfört studien. Han är mycket besviken.

– Som det ser ut nu är detta dödsstöten för all hjärtstoppsforskning i Sverige, säger han till Göteborgs-Posten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News