lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Studie: Snabbare viktökning på landsbygden

Publicerad: 9 maj 2019, 08:42

Fler träningsanläggningar är en av anledningarna till att viktökningen i städerna inte är lika stor, tror forskarna. Foto: Kzenon

Fetma är ett växande hälsoproblem. Men föreställningen om att stadsbor riskerar att bli överviktiga i högre utsträckning än de som bor på landsbygden ifrågasätts av en ny studie.


Globala siffror visar att människor i städerna lägger på sig mindre övervikt än människor som bor utanför städerna, 38 procent mindre bland kvinnor och 24 procent mindre bland män.

– Resultaten av den här massiva globala studien kullkastar vanliga uppfattningar om att fler människor i städerna är den främsta orsaken till den globala ökningen av fetma, säger Majid Ezzati vid Imperial College i London som varit med och lett arbetet kring studien.

Studien, som har publicerats i tidskriften Nature, har analyserat längd och vikt från cirka 112 miljoner vuxna i 200 länder och territorier. Kroppsmasseindexet (BMI) har mellan 1985 och 2017 ökat med 2,1 för kvinnor och män på landsbygden. I städerna är ökningen inte lika stor, 1,3 respektive 1,6.

För 30 år sedan hade stadsborna i majoriteten av länderna som ingår i studien högre BMI än de som bor på landsbygden. I dag har den skillnaden minskat kraftigt och i flera länder har landsbygden gått om städerna.

Enligt forskarna är bättre tillgång till hälsosam mat och fler träningsanläggningar några av anledningarna till att viktökningen i städerna inte är lika stor.

MALIN JOHANSON/TT-REUTERS-AFP

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev