Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Succé med blodtrycksråd vid hårtrimning

Publicerad: 12 Mars 2018, 14:10

Specialutbildade apotekare besökte över 50 barberarsalonger i Los Angeles.

Foto: Thinkstock

Genom att bjuda in apotekare till barberarsalonger gick det att sänka skadligt höga blodtryck hos afroamerikanska män i USA, enligt nya fynd på årets ACC-möte i Orlando.


Ämnen i artikeln:

StrokeHjärtinfarkt

Studien är en så kallad late breaker och anses extra intressant. Den presenteras på ACC-kongressen, American College of Cardiology, och publiceras samtidigt i tidskriften New England Journal of Medicine.

Ett svårbehandlat högt blodtryck är en ledande orsak till för tidig död hos afroamerikanska män. De har ofta mindre kontakt med vården än afroamerikanska kvinnor, skriver forskarna bakom studien. I ett försök att komma runt problemet lät man sjukvården komma till männen.

Forskarna lät specialutbildade apotekare besöka 52 barberarsalonger i Los Angeles, USA. Fler än 300 män, som frekvent besökte salongerna, deltog i studien. Alla hade ett systoliskt blodtryck som låg över 140 mmHg, vilket kan öka risken för både hjärtattack och stroke.

Via lottning fick en grupp regelbundet träffa apotekare som bland annat gav livsstilsråd och skrev ut blodtryckssänkande läkemedel vid behov. Den andra gruppen av män – som utgjorde en aktiv kontrollgrupp – uppmanades i stället av barberaren att uppsöka sjukvård.

Bland deltagarna som träffade en apotekare sjönk blodtrycket från i snitt 153 mmHg till 126 mmHg efter sex månader. Minskningen var inte lika stor i kontrollgruppen efter motsvarande period.

Nu har forskarna inlett en andra fas av studien för att ta reda på om blodtrycksminskningen går att upprätthålla i ytterligare sex månader. Männen var i genomsnitt 54 år gamla och studien pågick mellan 2015 och 2017.

Läs mer i abstract:

Ronald Victor med flera. A Cluster-Randomized Trial of Blood-Pressure Reduction in Black Barbershops. New England Journal of Medicine, publicerad online den 12 mars 2018. DOI: 10.1056/NEJMoa1717250

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

StrokeHjärtinfarkt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev