Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Sugpropp och luftflödesapparat räddade fler med hjärtstopp

Publicerad: 20 januari 2011, 12:11

Överlevnaden kan förbättras vid hjärtstopp genom att livräddaren använder två olika hjälpmedel under hjärt-lungräddningen, enligt en ny studie från USA.


– Det här är otroligt spännande data, säger Leif Svensson, verksamhetschef för prehospitalt centrum på Södersjukhuset i Stockholm och ordförande i det svenska HLR-rådet.

I studien lottade amerikanska forskare ambulanspersonal till att använda antingen konventionell hjärt-lungräddning eller den nya metoden där hjärt-lungräddningen utförs med hjälp av två apparater.

Bland patienter som fått behandling med den nya metoden var 9 procent fortfarande i livet med god neurologisk funktion efter ett år. Motsvarande siffra i kontrollgruppen som fått konventionell behandling var 6 procent.

Den nya metoden har utvecklats för att förbättra blodflödet i kroppen under hjärt-lungräddningen. Ett handtag sugs fast på patientens bröstkorg, vilket gör att livräddaren aktivt kan lyfta upp bröstkorgen efter varje kompression. Detta förbättrar det venösa återflödet till hjärtat.

Dessutom används en apparat som minskar luftflödet till lungorna under bröstkompressionerna, vilket minskar trycket i bröstkorgen och ger ett bättre blodflöde.

Tidigare studier har visat att apparaterna inte förbättrar långtidsöverlevnaden när de används var för sig. Men i den nya studien gav alltså en kombination av metoderna en positiv effekt.

Leif Svensson anser att det dock behövs mer studier innan metoden kan införas i klinisk praxis.

– Teknikerna har redan testas av ambulansorganisationer i Sverige i både liten och stor skala. Så detta finns tillgängligt i landet. Nu måste vi nogsamt beakta de här spännande resultaten. Kanske kan man testa att kombinera metoderna på annat sätt för att nå bättre resultat, säger han.

Resultaten i studien bygger på en analys av 1 653 fall av hjärtstopp utanför sjukhus i USA. Undersökningen, som publiceras i tidskriften Lancet, har finanseriats av National Institutes of Health samt företaget Advanced Circulatory Systems.

Läs abstract till studien:

Lancet, publicerad online den 20 januari 2011

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News