Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Sus ser över sina rutiner efter dödsfall

Publicerad: 1 december 2014, 09:07

Skånes universitetssjukhus tar fram ett nytt pm efter att en patient med misstänkt njursten dog av brusten kroppspulsåder.


Tidningen Skånska Dagbladet rapporterar om ett fall där en man i 80-årsåldern i slutet av april i år söker akuten vid Skånes universitetssjukhus i Malmö med smärtor i höger sida av buken Efter provtagning bedömer en läkare att smärtan beror på njursten och sätter in smärtlindring.

Pågående jour anser att smärtlindringen haft någorlunda bra effekt och skickar därför hem mannen vid elvatiden på kvällen. Med sig får patienten en remiss till en uppföljande urografi. Någon urografi görs däremot inte då mannen avlider i sitt hem dagen efter. Obduktionen visar att orsaken är brusten kroppspulsåder, skriver tidningen.

Inspektionen för vård och omsorg, som utrett händelsen enligt lex Maria, anser i sitt beslut att sjukhuset vidtagit nödvändiga åtgärder för att händelsen inte ska upprepas. Sjukhuset har bland annat påbörjat ett arbete med att ta fram ett pm kring vilka patienter som ska undersökas med datortomografi vid liknande smärttillstånd.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om ett liknande fall vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som också det resulterade i att sjukhuset ändrade sina rutiner, se artikel härintill.

Relaterat material

Inför ny rutin efter dödsfall

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev