Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Svår sorg kan ge ojämna hjärtslag

Publicerad: 6 April 2016, 10:08

Risken för förmaksflimmer verkade vara högre om ens partner dog hastigt och oväntat, enligt ny forskning.

Foto: Thinkstock

Fler individer som nyligen förlorat en partner drabbades av oregelbunden hjärtrytm, jämfört med de som inte varit med om en liknande förlust. Resultaten har publicerats i tidskriften Open heart.


Ämnen i artikeln:

Förmaksflimmer

Tidigare forskning har antytt att svår psykologisk stress kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar, såsom hjärtinfarkt och takotsubo, brustet hjärta. Men det debatteras fortfarande om det finns ett samband mellan höga stressnivåer och oregelbunden hjärtrytm, förmaksflimmer. En sjukdom som bland annat kan leda till stroke.

Nu kommer forskning som kastar nytt ljus över frågan. Enligt en dansk observationsstudie var det 41 procent fler som drabbades av förmaksflimmer inom 30 dagar från att de förlorat sin partner. Detta jämfört med kontrollpersoner som inte varit med om en liknande händelse.

Risken för avvikande hjärtrytm verkade även vara högre om den närstående dog hastigt och oväntat, jämfört med om partnern avled efter en längre tids sjukdom.

Personer under 60 år låg framför allt i riskzonen, enligt resultatet. Om de förlorade en livskamrat var risken för förmaksflimmer nästan dubbelt så stor.

Men tiden verkar även kunna läka hjärtan som skadats av svår sorg, menar de danska forskarna bakom studien. De skriver att majoriteten av deltagare som drabbades av oregelbunden hjärtrytm gjorde det mellan dag 8 och 14 efter partnerns död, men därefter minskade risken successivt.

Ett år efter förlusten sågs ingen skillnad i antalet fall av förmaksflimmer mellan de som mist, eller inte mist en närstående.

Forskarna kunde inte svara på varför svår psykologisk stress skulle kunna ge avvikande hjärtslag. Men en teori är att individens hormonreglering förändras, exempelvis att adrenalinnivån höjs vilket påverkar hjärtats rytm.

En svaghet med studien är att forskarna inte tog hänsyn till deltagarnas livsstilsfaktorer, såsom fysisk aktivitet vilket inverkar på risken för hjärt-kärlsjukdom.

Resultatet bygger på material från fyra nationella register och inkluderade 88 612 personer som drabbats av förmaksflimmer, varav 17 478 individer även förlorat sin partner. För varje deltagare fanns tio kontrollpersoner som matchade i ålder och kön. Studien pågick mellan 1995 till 2014.

Läs mer i abstract:

Simon Graff med flera. Long-term risk of artriall fibrillation after the death of a partner. Open heart, publicerad online den 5 april 2016. Doi: 10.1136/openhrt-2015-000367

Relaterat material

Takotsubo förefaller farligare än man trott

Även glada hjärtan kan brista

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Förmaksflimmer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev