Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Svensk läkare ännu utan rättegång

Publicerad: 9 februari 2015, 08:51

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru  startade för ett par år sedan ett hjärtsjukhus i huvudstaden Addis Abeba, Addis cardiac hospital, finansierat av bland andra statliga Swedfund.

Foto: Privat

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru misstänks för att ha mutat Etiopiens tullminister, vilket han nekar till. Nu har han suttit fängslad under dåliga förhållanden i 20 månader utan rättegång.


– Det är tufft, speciellt maktlösheten, att känna att man inte kan göra något. Det är så frustrerande, säger dottern Emy Maru.

Hennes pappa startade för ett par år sedan ett hjärtsjukhus i huvudstaden Addis Abeba, Addis cardiac hospital. Sjukhuset är finansierat från Sverige av bland andra statliga Swedfund. I maj 2013 greps Fikru Maru i en stor räd mot korruption. Han hade flera år tidigare fastnat i tullen med material och utrustning till sjukhuset, och misstänktes för att ha försökt föra in det utan tillstånd. Men den utredningen lades ned, och i det läget misstänker myndigheterna att han mutat sig fri.

Fikru Marus advokat Hans Bagner säger att hela processen är klart politisk.

–Man ville slå till mot tullministern och svepte med sig alla personer som haft någon kontakt med honom. De hade väl helst sett att han sagt att han mutat ministern, för att få till en fällande dom. Nu hotar de honom i stället med livstids fängelse.

Ett 60-tal personer åtalades i samma veva. Rättegången inleddes mot de första misstänkta hösten 2013. Fikru Maru har fått datum då hans fall ska tas upp, som sedan dragits tillbaka. Nyligen meddelades nya datum i mars.

– Det kommer aldrig att ske, det är helt omöjligt med tanke på hur många vittnen som ska höras innan dess. Det här klassiskt för det etiopiska rättssystemet. De ger en hopp hela tiden, och tar det sedan ifrån dig, säger Emy Maru.

Hon har kontakt med sin pappa via en kusin som bor i landet och försöker åka ned så ofta hon kan. Förhållandena på fängelset är inte bra, enligt dottern. Fikru Maru bor i ett rum med 120 fångar, där det bara finns 90 sängplatser.

– Han kämpar på och försöker hitta saker att sysselsätta sig med. Han försöker glömma bort var han är.

Emy Maru vill gärna att Sverige trycker på för att rättsprocessen ska skötas korrekt.

– Vi i familjen har inga grandiosa förväntningar om att UD ska åka dit och hämta honom, men det måste kunna föras diplomatiska dialoger. Det här är inte två länder som är okända för varandra, det är två länder som har en relation.

Relaterat material

Manifestation hålls för fängslad läkare

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev