Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Svensk mästare i EKG korad

Publicerad: 29 november 2007, 15:14

SM I EKG Magnus Simonsson heter den första svenska mästaren i EKG-tolkning. Efter tio delomgångar är Dagens Medicins tävling avgjord och Magnus Simonsson fick ta emot segerpokal och diplom på Riksstämman torsdagen den 29 november.


Tävlingen SM i EKG för läkare startade för precis ett år sedan, vid Riksstämman i Göteborg. Många hundra har prövat lyckan men mot slutet har tävlingen utvecklats till en duell mellan två av de tävlande – skåningen Magnus Simonsson, specialist i klinisk fysiologi och kardiologi samt chefläkare vid Centralsjukhuset i Kristianstad, och norrlänningen Martin Rönn, AT-läkare i Sundsvall.

Efter den nionde och näst sista omgången var det oavgjort mellan de två med fem korrekt tolkade EKG. Båda gav också gett ett korrekt svar i den tionde omgången. Men det var Magnus Simonsson som tog hem totalsegern. Han vann på en betydligt snabbare tid, det har tagit honom sammanlagt 13 minuter och 20 sekunder att tolka tävlingens tio EKG jämfört med Martin Rönns 3 timmar, 31 minuter och 26 sekunder.

– Men jag är oerhört imponerad av min medtävlares kunskaper så tidigt i läkaryrket, säger Magnus Simonsson, som dock erkänner att det känns skönt att han slapp nesan att bli slagen av en AT-läkare på sitt eget specialistområde.

Att tävla i EKG-tolkning – går det? Absolut, tycker den nyblivna svenska mästaren. Och han anser att tävlingsledningen med Eva Swahn, professor i kardiologi i Linköping, i spetsen har lagt tävlingen på rätt nivå, med både lätta och svåra EKG att tolka.

– Ett par gånger har de satt oss på riktigt hårda prov, säger han.

Tävlingen har också uppfyllt sitt syfte, att stimulera läkare att utveckla och träna sina EKG-kunskaper, menar Magnus Simonsson. Han är övertygad om att det är tävlingens förtjänst att många fler läkare och AT-läkare nu vill komma på utbildning hos honom och hans kollegor på avdelningen för klinisk fysiologi.

– Det finns ett behov av bättre kunskaper i EKG-tolkning. Många läkare har en tendens till att lita för mycket på datortolkade EKG. Datortolkningar ger ett överflöd av information och det finns risk för både över- och undertolkning. Jag tycker att man ska se till patientens kliniska symtom och göra sin egen tolkning. Datortolkningen kan användas som ett stöd, säger han.

SM i EKG 2007 har sponsrats av läkemedelsföretaget Pfizer. Den interaktiva plattformen för tävlingen har utvecklats av det interaktiva utbildningsföretaget Bäwer & Nilsson.

Nästa års upplaga av SM i EKG startar under våren. I egenskap av svensk mästare kommer Magnus Simonsson att ingå i tävlingsledningen. Det finns därmed god chans för andra som vill anta utmaningen och kämpa om titeln 2008.

SM i EKG – slutställning

1. Magnus Simonsson, 6 st 13 min 20 sek
2. Martin Rönn, 6 st 3 h 31 min 26 sek
3. Erik Ljungström, 3 st 18 min 38 sek
4. Axel Åkerblom, 3 st 37 min 34 sek
5. Henrik Olsson, 2 st 42 min 41 sek
6. Entela Bollano, 2 st 8 min 47 sek
7. Olle Palm 2 st 13 min 30 sek
8. Karl Hansson, 2 st 1 h 38 min 52 sek
9. Bo Friberg, 2 st 22 min 34 sek
10. Olof Malmberg, 2 st 1 h 19 min 42 sek

Rätt svar på EKG nr 10

Anamnes: 61-årig man inkommer till akutmottagningen efter att ha blivit kraftigt yr under promenad i sommarvärmen. Vid närmare anamnes penetration framkommer en tilltagande andfåddhet under våren, men ingen bröstsmärta.
Tolkning:
SR, 57/min. Vänsterställd QRS-vektro. Vänsterkammarhypertrofi med bredd QRS-komplex.

Korrekta svarsalternativ som ger 1 poäng:
4. Sinusrytm
44. Avvikelse vänster axel (-30 till -90 grader)
51. Vänstersidig ventrikulär hypertrofi med sekundär ST-T-avvikelse

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News