Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Svensk studie i fokus när världens kardiologer samlas

Publicerad: 25 augusti 2017, 07:00

I morgon lördag startar den europeiska kardiologikongressen ESC i Barcelona. Dagens Medicin rapporterar på plats från ett möte med ovanligt många studier som rönt uppmärksamhet på förhand.


Ämnen i artikeln:

HjärtinfarktSödersjukhusetESC

Det handlar bland annat om den svenska registerbaserade studien Deto2x-AMI där patienten med misstänkt hjärtinfarkt lottats till att få syrgasbehandling eller inte. Kardiologen Robin Hofmann vid Södersjukhuset i Stockholm ser med viss spänning fram emot att presentera resultaten på måndag inför ett fullpackat auditorium.

– Att ge syrgas vid hjärtinfarkt har varit standard i decennier även om man inte vetat om det är bra eller dåligt. Nu kommer vi nog ge ett definitivt svar. Med över 6 600 patienter är vår studie sex gånger större än den senaste meta-analysen på området, säger han.

Robin Hofmann kan förstås inte avslöja resultaten än, men menar att studien oavsett kommer att ändra rekommendationerna på ett eller annat sätt.

– Vi kommer att kunna ge ett helt annat vetenskapligt stöd för om och hur behandlingen ska ges, säger han.

Två andra studier som väntas få uppmärksamhet rör två helt nya principer för läkemedelsbehandling av kranskärlssjukdom, dels att angripa det inflammatoriska signalämnet interleukin-1, dels att hämma enzymet CETP för att ändra blodlipidprofilen. Bägge studierna är positiva till sitt primära utfallsmått. Nu återstår bara att se hur bra effekterna är.

Från Sverige kommer även huvudresultaten från en annan registerbaserad randomiserad prövning att presenteras, nämligen studien Validate-Swedeheart som jämfört två olika typer av blodförtunnande behandling under ballongvidgning.

Totalt väntas över 30 000 deltagare till kongressen i Barcelona, vilket gör mötet till det största i världen inom sitt område. Arrangör är European Society of Cardiology.

Dagens Medicin är på plats för att ge kommentarer och analyser till de nya resultaten. Vi rapporterar direkt på vår sajt och i dagliga nyhetsbrev med start i morgon lördag.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News