Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Svenska forskare föreslår nytt test för hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 12 februari 2010, 14:55

Låga nivåer av en viss typ av antikroppar kopplas nu till ökad risk för stroke, enligt forskning från Karolinska institutet.


En viss typ av antikroppar, kallade anti-PC, som finns naturligt i kroppen, tycks spela en viktigt roll vid uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom. Tidigare har en forskargrupp med Johan Frostegård, professor vid Karolinska institutet i Huddinge, i spetsen, visar att höga nivåer av anti-PC är kopplat till minskad risk för ateroskleros, åderförkalkning.

Nu har samma grupp undersökt antikropparnas roll när det gäller stroke. I en studie har de jämfört 227 personer som fått stroke på grund av en blodpropp i hjärnan, med 455 matchade kontrollpersoner.

Det visade sig att de som hade låga nivåer av anti-PC, under 30 procent av genomsnittet, hade ökad risk för stroke. När forskarna delade upp resultatet på kvinnor och män visade det sig att kvinnor med så låga nivåer av anti-PC hade nära 3 gånger ökad risk. Däremot sågs inte samma koppling hos män.

Antikropparna är riktade mot fosforylkolin, som finns i aterosklerotiska plack. Forskarnas hypotes är att låga nivåer av anti-PC bidrar till åderförkalkning, och att detta kan vara ett immunbristtillstånd.

De förslår mätning av anti-PC som en metod för att hitta personer med denna typ av immunbrist och därmed också hitta personer med risk för hjärt-kärlsjukdom.

–  Vi undersöker nu möjligheterna att utveckla nya behandlingar mot åderförkalkning och stroke, antingen i form av vaccin som stimulerar immunförsvaret eller genom immunicering där antikroppar tillförs, säger Johan Frostegård i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev