Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Svenska kardiologföreningen: Sparkrav kan ligga bakom skillnad i hjärtsjukvård

Publicerad: 9 september 2014, 10:06

Hjärt-lungfondens kvalitetsindex visar på stora skillnader i hjärtsjukvård mellan landets sjukhus. En effekt av bland annat sparkrav, anser kardiologerna.


Hjärt-lungfondens kvalitetsindex som presenterades i dag, tisdag, omfattar totalt elva indikatorer. Fem handlar om akut omhändertagande, fyra om patientens hälsa ett år efter en hjärtinfarkt och två om hur stor andel av patienterna som rapporteras in till kvalitetsregistren. Inget sjukhus får maxpoäng, det vill säga 11, utan bäst är Västerviks sjukhus med 8,5 poäng och sämst är Gällivare sjukhus med 1 poäng, se tabell härintill.

– Den akuta hjärtsjukvården i Sverige är mycket bra, men eftervården behöver bli bättre. Samtidigt är skillnaderna mellan sjukhusen alldeles för stora. Våra politiker behöver ta större ansvar för att alla som lever med hjärt-kärlsjukdom ska få bästa möjliga vård, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden i ett pressmeddelande.

Enligt Frieder Braunschweig, ordförande i Svenska kardiologföreningen, är landets kardiologer eniga om vad som är den bästa sekundärpreventionen och skillnaderna är snarare en effekt av att kunskapen implementeras olika. Det, i sin tur, tror han kan ha flera orsaker men korta vårdtider i kombination med de sparkrav som många sjukhus dras med kan göra det svårare att nå behandlingsmålen.

– Med vårdtider på en till tre dagar är det ibland svårt att hinna med att förmedla rätt kunskap till patienterna, säger Frieder Braunschweig till Dagens Medicin.

Han anser att patienter som behandlas för hjärtinfarkt i Sverige ska känna sig trygga då de i internationell jämförelse får mycket bra vård.

– Det finns dock alltid förbättringspotential och framförallt sjukhus med sämre resultat i den aktuella rapporten har anledning att se över sina rutiner.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev