Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Svenska läkare opererade Fikru Maru

Publicerad: 8 december 2016, 07:26

Fikru Maru greps 2013 i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i samband med ett sjukhusbygge han ligger bakom.

Det var ett svenskt läkarteam som i hemlighet opererade den svensk-etiopiske fängslade hjärtläkaren Fikru Maru, uppger SVT Nyheter Gävleborg.


Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Läkarteamet flög till Addis Abeba i tysthet och utförde operationen på Black Lion-sjukhuset i måndags.

– Operationen gick bra, det var inga konstigheter alls. Det är normalt sett en enkel operation, men med den utrustning som finns i Etiopien vet man aldrig om det kommer att fungera som det ska. Som tur var så gick det vägen, säger Martin Silverborn, en av läkarna, till SVT när han och hans kollegor åter landat i Sverige.

Läkarna är anställda vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, men utförde operationen som ett privat initiativ. De åkte till Etiopien på turistvisum och utförde operationen under etiopiska läkaren namn, på grund av risken för att inte få tillstånd att utföra operationen.

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013, efter att han gripits anklagad för flera brott som han förnekar. I höstas fördes han till sjukhus med en kollapsad lunga. Nyligen åtalades han på nytt, nu för påstådda terroristbrott.

I tisdags hölls en demonstration utanför Etiopiens ambassad i Stockholm, till stöd för Fikru Maru.

Fikru Maru

Fikru Maru greps i maj 2013 i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i samband med ett sjukhusbygge han ligger bakom. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister, en beskyllning som senare drogs tillbaka. Den 21 oktober i år fann domstolen honom skyldig till att ha haft kunskap om att åklagaren utsatts för obehöriga påtryckningar innan tullmålet lades ner (i princip för att ha varit i maskopi med tullministern).

Några dagar senare anklagades han av en åklagare, dels för koppling till terroriststämplade grupper i fängelset, dels för att ha finansierat ett fängelseupplopp med brand som ledde till att 23 personer dog. När branden bröt ut vårdades han dock på sjukhus för sin svåra lungsjukdom.

Fikru Maru har hela tiden nekat till brott.

Läkarens sjukhus i Etiopien är finansierat från Sverige, bland annat via statliga Swedfund. I Sverige har Fikru Maru bland annat arbetat som hjärtspecialist på Hudiksvalls sjukhus och på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

TT

Ämnen i artikeln:

Fikru Maru

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev