Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Hjärta-kärl

Svenska vården dålig på att behandla fönstertittarsjuka

Publicerad: 15 december 2009, 08:07

Svenska vården dålig på att behandla fönstertittarsjuka

Foto: Foto: Photos.com

Brister i diagnostiseringen och behandlingen av benartärsjukdom har upptäckts i arbetet med en avhandling.


Ämnen i artikeln:

Benartärsjukdom

Mer än en halv miljon svenskar misstänks vara drabbade av benartärsjukdom, det vill säga åderförkalkning i benens pulsådror. En majoritet känner inte av några symtom, för andra innebär sjukdomen stora smärtor i samband med rörelse ­- därför kallas sjukdomen ofta för fönstertittarsjuka.

I sin doktorsavhandling har läkaren Brigitta Sigvant granskat data från drygt 5 000 personer över 60 år som undersökts för sjukdomen.

Resultaten från avhandlingen visar att sjukvården har stora problem både när det gäller diagnostisering och behandling av benartärsjukdom.

Bland annat visade avhandlingen att män medicineras för sjukdomen i betydligt högre utsträckning än kvinnor. Detta trots att kvinnor oftare drabbas av sjukdomen.

– Vi fann även indikatorer på att fönstertittarsjuka hos kvinnor är svår att diagnostisera, och därmed kan missas vid läkarbesök. Orsaken är nog en könsskillnad i hur symtomen beskrivs, snarare än hur ont man har eller hur mycket man klarar av att gå, säger Birgitta Sigvant, i ett pressmeddelande.

Avhandlingen visar också att det finns effektiva och billiga läkemedel mot sjukdomen, men att dessa sällan används. Det läkemedel som har störst utbredning i dag är det som har sämst effekt.

Läs avhandlingen:

”Epidemiological aspects of peripheral arterial disease” (engelsk text, i PDF-format)

Relaterat material

Ojämställd behandling vid perifer kärlsjukdom

Ämnen i artikeln:

Benartärsjukdom

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev