Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Svenskar dog när hjärtimplantat inte fungerade

Publicerad: 14 mars 2019, 06:49

Foto: Chombosan

Två svenskar har dött när deras hjärtimplantat inte fungerade. I stället för att ge livräddande chocker och förhindra hjärtstopp stängde implantatet av sig.


– Jag börjar känna allt mer oro för att det finns patienter som har produkter som kan sluta att fungera. Jag känner mig inte alls trygg med produkten, säger hjärtläkaren Fredrik Gadler på Karolinska universitetssjukhuset till SVT Nyheter.

Det är två svenska män som avlidit, en 2011 och en hösten 2018. Båda hade hjärtstartaren Current, en så kallade ICD-defilibrator, och elektroder som heter Dorata. Dosan kan avge kraftiga elektriska stötar genom en elektrod för att bryta en hjärtrusning och förhindra hjärtstopp.

Enligt SVT har drygt 900 svenskar en Current-ICD och över 6 000 svenskar har en Durata-elektrod. I Sverige har läkare hittills tvingats operera ut minst 21 Durata-elektroder som gått sönder. Därtill har ett 40-tal Current-dosor opererats ut ur svenska patienter på grund av tekniska fel och risk för skador.

SVT har sökt tillverkaren Abbot som inte velat svara på frågor men mejlat ett uttalande. Där skriver företaget att "Current-dosornas och Durata elektrodernas prestandadata i åratal har bekräftat deras hållbarhet och långa livslängd".

2006 skrev Dagens Medicin om att implanterbara defibrillatorer ofta går sönder. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten hade då gjort en granskning av avvikelserapporter.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev