måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Svenskt ultraljud räddar liv i Marocko och Texas

Publicerad: 27 november 2014, 11:16

Det som började på Östermalm som en mobillösning för blivande föräldrar har nu räddat liv runt om i världen.

Ämnen i artikeln:

Ultraljud

JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Det var en av Christina Wahlströms döttrar som först väckte frågan. Hon undrade om det inte gick att få ultraljudsbilder på det blivande barnet direkt i mobilen i stället för att bara ha den sladdriga och glansiga utskriften att sätta upp på kylskåpet.

Och Christina Wahlström, en av grundarna till mottagningen Mama Mia, nappade på idén. Med hjälp av företaget Trice Imaging tog de sig igenom de första tekniska hindren och i maj 2009 kunde blivande föräldrar se både ultraljudsbilder och filmer på sina barn. Namnet blev Mobile baby då det första förslaget, Great connections, lät lite för likt en dejtingsajt.

Nu förekommer tekniken i flera internationella projekt som Martin Westin, chief product office, Trice Imaging, berättade om på It i vården-dagen.

I avlägsna byar i Marocko har lokal personal snabbutbildats för att sköta ultraljud på blivande mödrar. Bilderna skickas sedan via mobilnätet till en läkare för diagnos. Projektet omfattar 113 blivande mödrar och tekniken har hittills räddat livet på fyra barn.

Och, understryker Martin Westin, genom att använda digital teknik i stället för att skicka ultraljudsbilder med post är svarstiden 24 timmar i stället för två veckor, och kostnaden två dollar i stället för 40.

Tekniken förekommer även i ett projekt inom räddningstjänsten och ambulanssjukvården i amerikanska Texas där den hittills har räddat livet på elva personer. Genom att prehospitalt kunna diagnostisera hjärtverksamhet, lungkollaps och mjältblödning kan patienten få rätt vård på väg till sjukhuset och väl framme mötas av ett förberett team.

Men hur kommer det sig att de här projekten hamnade där de hamnade? Ja, svarar Christina Wahlström på sin egen fråga, vi frågade Socialstyrelsen, Telia och Vinnova.

– Men de svarade att Sverige inte var moget än.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev