Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Svettstrid rasar vidare

Publicerad: 10 mars 2017, 13:38

Bild: Photos.com

Striden om rätt till ersättning för svettbehandling i Danmark fortsätter. Försäkringskassan vill nu att ersättningen ska stoppas för allt utom behandling av händer och armhålor.


Under flera år har rättsliga processer pågått om rätten till ersättning för behandling av hyperhidros , överdriven svettning. Flera tusen svenska patienter har åkt till Danmark för behandling då de svenska landstingen har haft en restriktiv policy kring behandling av hyperhidros. Patienterna har sedan sökt ersättning från Försäkringskassan i Sverige för vård utomlands i enlighet med EU:s patientrörlighetsdirektiv.

Försäkringskassan nekade till en början patienterna full ersättning och godkände bara ersättning upp till den nivå som det bedömdes att behandlingen skulle ha kostat i patientens hemlandsting. Men i ett antal domar i Kammarrätten i Stockholm förra året slog domstolen fast att patienterna har rätt till full ersättning för behandlingen i Danmark.

Nu har frågan om rätten till ersättning för hyperhidrosbehandling utomlands åter hamnat i domstol. I ett antal ärenden hos Förvaltningsrätten i Stockholm ska domstolen nu ta ställning till det vetenskapliga stödet för behandling med injektioner med botulinumtoxin vid överdriven svettning. Försäkringskassan hävdar att det inte finns vetenskapligt stöd för behandlingen för andra kroppsdelar än händer och armhålor och har därför avslagit patienternas begäran om ersättning för behandling av andra kroppsdelar.

Förvaltningsrätten i Stockholm begärde därför Socialstyrelsens bedömning av om behandling av andra kroppsdelar än händer och armhålor var förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet. Men Socialstyrelsen svarade domstolen att myndigheten inte har den nödvändiga medicinska expertisen för att bedöma detta. I stället hänvisade Socialstyrelsen till Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU.

Katerina Petkovska, rådman vid Förvaltningsrätten i Stockholm, säger till Dagens Medicin att domstolen ännu inte har tagit ställning till hur den ska gå vidare med ärendet.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev