Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hjärta-kärl

Sviktmediciner tros hjälpa fler

Publicerad: 27 november 2012, 21:00

Inga behandlingar finns för så kallad diastolisk hjärtsvikt. Men en ny svensk studie i Jama antyder att vanliga ACE-hämmare och ARB-läkemedel kan ha effekt.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Vid diastolisk hjärtsvikt fylls inte hjärtat på med blod som det ska. Däremot är inte förmågan att pumpa ut blod från vänsterkammaren försämrad.

Nu har forskare vid Karolinska institutet och Linköpings universitet analyserat 16 216 individer med sådan hjärtsvikt i det nationella hjärtsviktsregistret Rikssvikt.

Forskarna jämförde patienter som behandlades respektive inte behandlades med läkemedel som blockerar renin-angiontensinsystemet, RAS, till exempel ACE-hämmare och angiotensireceptorblockerare, ARB. Det är vanliga mediciner mot den mer kända formen av hjärtsvikt där förmågan att pumpa ut blod är försämrad.

Slutsatsen är de patienter som stod på RAS-blockerande läkemedel hade en bättre överlevnad efter ett år, jämfört med dem som inte stod på läkemedlen, 86 procent respektive 69 procent.

Efter att forskarna korrigerat för ett flertal faktorer, som ålder och annan sjuklighet, kvarstod en tioprocentig ökning i överlevnad bland dem som hade RAS-blockerande läkemedel.

Enligt forskarna är resultatet intressant eftersom det tidigare inte finns någon behandling för den här typen av hjärtsvikt. Många av patienterna i studien kan ha använt de aktuella läkemedlen mot högt blodtryck.

Visserligen har tre tidigare randomiserade studier av RAS-blockad vid diastolisk hjärtsvikt inte givit några säkra resultat, men forskarna bakom den aktuella studien misstänker att de studierna varit för små eller hade rekryterat fel patienter.

Nu efterlyser de därför en större randomiserad studie för att eventuellt bekräfta deras fynd.

Bakom studien står forskarna Lars Lund, Lina Benson, Ulf Dahlström och Magnus Edner.

Läs abstract:

Lars Lund med flera: Association Between Use of Renin-Angiotensin System Antagonists and Mortality in Patients With Heart Failure and Preserved Ejection Fraction. Jama 2012; 308: 2108–2117.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev